Süddeutsche Zeitung: «Φλόγες της οργής» στην Αθήνα

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 16:45
UPD:16:47

Με τον τίτλο «φλόγες της οργής» συνοδεύει η Süddeutsche Zeitung πρωτοσέλιδη φωτογραφία από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στη χώρα μας.

Με τον τίτλο «φλόγες της οργής» συνοδεύει η Süddeutsche Zeitung πρωτοσέλιδη φωτογραφία από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων κατά της λιτότητας στη χώρα μας.

Το ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του Μονάχου σημειώνει ότι «άνω του 90% των Ελλήνων είναι αντίθετοι με το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής τους. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες το απέδειξαν την Τετάρτη με διαδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη». Στις εσωτερικές της σελίδες, η SZ κάνει λόγο κάνει λόγο για «επεισόδια στην Αθήνα, συγκρούσεις στη Μαδρίτη και αυξανόμενη ανεργία στη Γαλλία. Οι ανησυχίες αναζωπυρώνονται και πάλι σε πολλές χώρες της Ευρώπης», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναρωτιέται αν μπορεί να αναχαιτιστεί η οικονομική πτώση και αν θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια στις χώρες που υποφέρουν επισημαίνοντας ότι «φαίνεται να υπάρχει ένα ρήγμα ανάμεσα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης και σε εκείνες του Νότου». Στο σχόλιό της με αφορμή την αντίδραση των πολιτών στη σκληρή λιτότητα η SZ παρατηρεί: «Τα όρια της αντοχής (μιας κοινωνίας) διευρύνονται ή αμβλύνονται και ανάλογα με την πειθώ και την αισιοδοξία που μπορεί να καλλιεργήσει μία πολιτική ηγεσία. Η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής ηγεσίας είναι οδυνηρή σήμερα από την Ελλάδα και την Ισπανία. Μάλιστα ενισχύεται το αίσθημα της άδικης μεταχείρισης επειδή οι πλούσιοι και τράπεζες μένουν αλώβητοι. Χωρίς δικαιοσύνη, φουντώνει η οργή».

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, η Tagesspiegel θεωρεί αναποτελεσματικό το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζεται και σχολιάζει: «Η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της καταστροφικής λιτότητας. Βυθίζεται ολοένα περισσότερο στην ύφεση. Σε τι χρησιμεύει η εξυγίανση των δημοσιονομικών όταν δεν προχωρά η πραγματική οικονομία; (...) Δικαίως ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ επιρρίπτει στην τρόικα ότι ακολουθεί «λάθος θεραπεία» στις χώρες της κρίσης. Στην πράξη αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αναπτυξιακή ώθηση, ώστε να σταθεί στα πόδια της η παράλυτη οικονομία και να αποκτήσουν ξανά ελπίδα οι άνθρωποι».

Η Frankfurter Neue Presse σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Βεβαίως και δεν πρέπει να έχει πάντα δίκιο ο λαός, αλλά δεν μπορεί ποτέ κάποιος να έχει δίκιο εις βάρος του λαού. Και μάλιστα τη στιγμή που οι κυβερνώντες στην Ελλάδα και η τρόικα υπέπεσαν σε σοβαρά λάθη ως προς την αξιολόγηση των διάφορων μέτρων λιτότητας και έπεσαν έξω και στις εκτιμήσεις τους για την ανταγωνιστικότητα. Αν οι διεθνείς πιστωτές εννοούν σοβαρά τις δηλώσεις των προθέσεών τους, ότι θέλουν δηλαδή να διατηρήσουν την Ελλάδα στη νομισματική ένωση, τότε δεν θα πρέπει να βάζουν τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε να είναι αδύνατον για τη χώρα να τον υπερβεί».

Για επιστροφή της ευρωκρίσης κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant και σημειώνει ότι «οι διαδηλώσεις στην Ισπανία και την Ελλάδα ενισχύουν τον φόβο για ένα νέο καθοδικό σπιράλ με ύφεση της οικονομίας και διαρκή λήψη νέων μέτρων λιτότητας σε αυτές τις χώρες».

«Εξέγερση εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας» τιτλοφορούν πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι γερμανικοί Financial Times. Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και την Ισπανία δημιουργούν ανασφάλεια στους επενδυτές.

«Οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες δείχνουν ότι αργά η γρήγορα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής» δήλωσε στους FTD ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Ζαχς. Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Ντάνι Ρόντρικ σημείωσε ότι «όταν στα δυτικά κράτη η οικονομική πολιτική υπαγορεύεται από πιστωτές του εξωτερικού, τις περισσότερες φορές στο τέλος βγαίνει κερδισμένος ο δρόμος»».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα