Ρωσία: Δάνειο στην Κύπρο μόνο σε συντονισμό με ΕΕ

Στην Pimco ο έλεγχος των κυπριακών τραπεζών
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 11:44
UPD:11:56

Μόνο στο πλαίσιο συντονισμένης οικονομικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να χορηγήσει η Ρωσία δάνειο στην Κύπρο, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία ζητεί συνολική βοήθεια της τάξεως των 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη των οικονομικών της αναγκών.

Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει το αίτημα της Κύπρου για δάνειο 5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας, όμως, ότι η Λευκωσία ζητά επιπλέον 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις κυπριακές αρχές.

Τον Ιούνιο, η Κύπρος ήταν η πέμπτη χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε οικονομική βοήθεια για να στηρίξει τις τράπεζές της λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στην ελληνική οικονομία.

Στην Pimco ο έλεγχος των τραπεζών

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέθεσε στην Pimco τον έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζονται μαζί τους.

Ο έλεγχος, στον οποίο θα υποβληθούν πέντε κυπριακές τράπεζες και αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, περιλαμβάνει αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και διεξαγωγή άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κάθε τραπεζικού ιδρύματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Τα τραπεζικά ιδρύματα που θα υποβληθούν στον έλεγχο είναι τα εξής: Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μαζί με αντιπροσωπευτικό δείγμα συνδεδεμένων συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, Ταμιευτήριο Λεμεσού, Eurobank Κύπρου και Alpha Bank Κύπρου.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της τρόικας και θα διεξαχθεί από την εταιρεία Pimco σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο Deloitte για το μέρος του ελέγχου που απαιτεί ελεγκτική εξειδίκευση.

Τα αποτελέσματα της άσκησης για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα δημοσιοποιηθούν από τη κεντρική τράπεζα της Κύπρου αφού εγκριθούν από τη συντονιστική επιτροπή.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα