Δάνειο 140 εκατ. ευρώ στο ΛΑΓΗΕ από το ΤΠΔ

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 22:25
UPD:22:31

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο λειτουργός αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) θα λάβει δάνειο 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έκτακτη εισφορά από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Δάνειο 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έκτακτη εισφορά από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα λάβει ο λειτουργός αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στο ενεργειακό σύστημα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters o υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Όπως είπε, η τρόικα έχει άρει τις επιφυλάξεις της για το δάνειο καθώς έκρινε ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας είναι κρίσιμη.

Ήδη από τον Αύγουστο, το υπουργείο ανέστειλε την υποβολή και εξέταση εκκρεμών αιτημάτων για χορήγηση άδειας παραγωγής και για προσφορά σύνδεσης από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Παράλληλα, περιέκοψε και τις εγγυημένες τιμές για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτούς.

To έλλειμμα στον ΛΑΓΗΕ διευρύνθηκε και από την κρίση χρέους στην χώρα, που οδήγησε σε χρεοκοπία δύο εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας και σε άρνηση πληρωμών από πολλούς πελάτες της ΔΕΗ.

Ο Παπαγεωργίου εκτιμά ότι και με τη δεύτερη δέσμη μέτρων για την αποκατάσταση της ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα του Οργανισμού θα εξορθολογιστεί σε ένα με ενάμιση χρόνο.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει έως τα τέλη του έτους τα σχέδιά της για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου και για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το μοντέλο που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, δεν πέτυχε. Δεν γίνεται να διορθωθεί ως έχει γιατί έχει πάρα πολλές στρεβλώσεις. Αρα φτιάχνουμε καινούριο», πρόσθεσε.

Το νέο μοντέλο θα προσανατολίζεται σε αυτό που εφαρμόζεται στη Γαλλία και θα εφαρμοστεί από το 2013 με μεταβατική περίοδο τριών έως πέντε ετών, εξήγησε ο υπουργός.

Μέρος αυτού του νέου μοντέλου θα αποτελεί και η αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μία διαδικασία την οποία ο Παπαγεωργίου τοποθέτησε χρονικά εντός των επόμενων δύο ετών.

Αν και τα σχέδια για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί η καλύτερη επιλογή, όπως υποστήριξε, θα ήταν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την εταιρεία. Παράλληλα, θα μπορούσαν να πωληθούν καθετοποιημένα τμήματα της ΔΕΗ για να δημιουργηθούν ένας ή δύο ανταγωνιστές της.

Τέλος σύμφωνα με τον υφυπουργό, η Ελλάδα συζητά επίσης το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού στον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (ΤΑΡ), σχέδιο που προβλέπει την μεταφορά φυσικού αερίου από το αζέρικο κοίτασμα του Shah Deniz 2 στην Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα