Ντόμινο «WorldCom» στις μετοχές

Στο ναδίρ η εμπιστοσύνη των επενδυτών
Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2002 00:01
UPD:06:32

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ «βούλιαξαν» χθες στη Wall Street, μετά την είδηση ότι ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός WorldCom ενέχετο σε λογιστικές παρατυπίες ύψους 4 δισ. δολαρίων, σκάνδαλο που οδήγησε τη Φέντεραλ Ρεζέρβ στην απόφαση να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η κρίση της εμπιστοσύνης στην εταιρική Αμερική δημιουργεί πλέον άσχημα σενάρια για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς αναλυτές πιστεύουν ότι ίσως να παραμείνει στάσιμη καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 υποχώρησε σε επίπεδα που δεν είχαν επαναληφθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq «βούλιαξε» ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό επίπεδο των 1.375 μονάδων, το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο από τις 8 Οκτωβρίου του 1998.

Ισχυρό πλήγμα υπέστησαν επίσης και οι μετοχές του τραπεζικού τομέα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι τράπεζες που είχαν χορηγήσει δάνεια στη WorldCom θα δεχθούν σημαντικό πλήγμα. Tελικά ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 6,71 μονάδων, ποσοστό 0,07% φθάνοντας στις 9.120,11 μονάδες. Ανοδο 5,34 μονάδων, ποσοστό 0,38% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.429,33 μονάδες.

Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια κατάφεραν να μετριάσουν κατά το ήμισυ την έκταση των αρχικών απωλειών τους, ωστόσο, υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα για τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς το σκάνδαλο WorldCom αποτέλεσε «ταφόπλακα» στις ελπίδες των επενδυτών για γνήσια ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.

Η αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου διέγραψε 100 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των 300 μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρώπης, ενώ την ίδια ώρα ωθούσε το ευρώ πιο κοντά στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου εντείνοντας τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους εξαγωγείς των οποίων τα προϊόντα γίνονται ακριβότερα έναντι των αμερικανικών.

Οι μετοχές των Deutsche Telekom, France Telecom, Alcatel ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι της ημέρας, με την τελευταία να προειδοποιεί για την κερδοφορία του τριμήνου, ξαφνιάζοντας δυσάρεστα την αγορά.

Ο τομέας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας περνά τις χειρότερες ημέρες της ιστορίας του.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,8% και 1,8%, αντίστοιχα.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη σχετικά με το ναδίρ αυτής της πτώσης, καθώς οι τελευταίες πτώσεις χαρακτηρίσθηκαν από πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών και κυρίως από έλλειψη αγοραστών και όχι πωλήσεις πανικού.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα