Βρετανία: Αυτόματες συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 14:56
UPD:14:56

Οι μισθωτοί θα συνεισφέρουν αρχικά το 0,8% του μισθού τους, ο εργοδότης το 1% και το κράτος το 0,2% μέσω μιας φορολογικής μείωσης. Στο τέλος η συνεισφορά θα είναι 4% για τον μισθωτό, 3% για την επιχείρηση και 1% για το κράτος.

Αυτόματες συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία από εκατομμύρια βρετανούς προβλέπει μία «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, μεταρρύθμιση που τέθηκε από σήμερα σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι το τέλος του 2013, η μεταρρύθμιση αυτή θα αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 120.000 πρόσωπα. Θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά και θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ως το 2018.

Οι μισθωτοί θα συνεισφέρουν αρχικά το 0,8% του μισθού τους, ο εργοδότης το 1% και το κράτος το 0,2% μέσω μιας φορολογικής μείωσης. Στο τέλος η συνεισφορά θα είναι 4% για τον μισθωτό, 3% για την επιχείρηση και 1% για το κράτος.

Τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν είτε από ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο είτε από ένα συνταξιοδοτικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί πριν από χρόνια από το κράτος (το National Employment Savings Trust, NEST).

Για τη βρετανική κυβέρνηση, το θέμα είναι να μπορέσουν όλοι οι Βρετανοί να βάλουν στην άκρη χρήματα για τα γηρατειά τους ώστε να αποφευχθεί μια αύξηση της φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που αναφέρονται από την κυβέρνηση, 11 εκατομμύρια βρετανοί πολίτες δεν αποταμιεύουν αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, ενώ η βασική κρατική σύνταξη είναι χαμηλή - περίπου 460 στερλίνες το μήνα φέτος.

Η κυβέρνηση είναι «υπερήφανη που εισάγει αυτή την αληθινά ιστορική αλλαγή, η οποία θα τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αποταμιεύουμε για τη σύνταξή μας και θα διασφαλίσει ότι εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα βάλουν στην άκρη χρήματα για το μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Συντάξεων Στιβ Ουέμπ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, άλλοι 600.000 άνθρωποι θα συνεισφέρουν σε ένα συνταξιοδοτικό ταμείο ως το τέλος του χρόνου και 4,3 εκατομμύρια περισσότεροι ως το Μάιο του 2015. Η κυβέρνηση ελπίζει πως η μεταρρύθμιση αυτή θα επιτρέψει σε 9 εκατομμύρια μισθωτούς να αυξήσουν την αποταμίευσή τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα