Εντονες πιέσεις για αλλαγές στα εργασιακά

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 08:42
UPD:12:14

Έντονες πιέσεις, όχι μόνο για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για περαιτέρω διαθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων αναμένεται να δεχθεί από την τρόικα σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις, όχι μόνο για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και για περαιτέρω διαθρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καθορίσει τις διαπραγματευτικές του γραμμές απέναντι στους ξένους τεχνοκράτες, και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ν», στο «τραπέζι» της συζήτησης θα βρεθούν θέματα αιχμής, όπως οι αποζημιώσεις, η διευθέτηση χρόνου εργασίας και ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου υπολογισμού των κατώτατων ορίων, που κρίνονται ως προαπαιτούμενα από την τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Για το ωράριο, αναζητείται φόρμουλα υιοθέτησης ευέλικτων μορφών, που δεν θα επηρεάζουν το χρόνο απασχόλησης, αλλά θα επιμηκύνουν τη λειτουργία. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, έχει κατατεθεί πρόταση, η οποία επιτρέπει στον εργοδότη να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Για το διάστημα που εφαρμόζεται το μέτρο δεν θα δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.

Για τα κατώτατα όρια η τρόικα ζητεί κατάργηση των τριετιών, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει πλαφόν ανώτερης αύξησης. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, ασκούνται έντονες πιέσεις για περαιτέρω μείωση, είτε μέσω περιορισμού του ύψους, είτε από την περαιτέρω μείωση του χρόνου προειδοποίησης.

Στο πακέτο μέτρων, που σύμφωνα με τις πληροφορίες προωθούνται για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ., μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

- Η αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, που αναμένεται να επηρεάσει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

- Η αύξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 έτη σήμερα στα 20 έτη.

- Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, κλιμακωτά, πάνω από τα 1.000 ευρώ από 1% έως και 15%.

- Μείωση του εφάπαξ κατά 20-30% σε 22 Ταμεία.

- Κατάργηση δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) συνταξιούχων, εκτός των χαμηλών συντάξεων (360 ευρώ) και του ΟΓΑ του οποίου οι μηνιαίες συντάξεις θα μειωθούν κατά 30 ευρώ.

- Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπει πλαφόν στα 720 ευρώ.

- Κατάργηση της καταβολής του βοηθήματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω από τα 65 έτη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΑμεΑ

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου, διαδηλωτές ΑμεΑ, μέλη του ΠΑΜΕ.

Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους ελεγκτές της τρόικας κατά την είσοδό τους στο υπουργείο, με συνθήματα κατά του ΔΝΤ της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, γύρω στις 10.30, έφθασε στο υπουργείο Εργασίας ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Βρούτση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα