ΕΑΣΕ: Επί τάπητος οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2012 16:28
UPD:16:28

Ο κ. Γ. Τσόπελας μιλάει στα μέλη της ΕΑΣΕ

Συζήτηση με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Προοπτικές και Ευκαιρίες» με ομιλητή τον Managing Director της McKinsey & Company Greece κ. Γιώργο Τσόπελα διοργάνωσε χθες η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τα μέλη της ΕΑΣΕ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να σχολιάσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις δυσλειτουργίες της αγοράς καθώς και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους για όσα αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις που διοικούν.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσόπελας μοιράστηκε με τα μέλη της ΕΑΣΕ χρήσιμα συμπεράσματα από τις μελέτες της McKinsey επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης προτεραιότητα αποτελεί η άμεση εφαρμογή μίας συστηματικής προσπάθειας που θα καλύπτει το σύνολο της οικονομίας και θα αποβλέπει, μεταξύ άλλων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, στην αναβάθμιση των διοικητικών ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης, στην επανενεργοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, και στην άμεση ενίσχυση των επενδυτικών ροών.

Οσον αφορά στη φοροδιαφυγή επισήμανε ότι είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς αρκεί να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση οι σωστές μέθοδοι και οι διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές για τον εντοπισμό, την τμηματοποίηση και την πάταξή της.

Ο κ. Τσόπελας έκανε τέλος ειδική μνεία και στους οκτώ «αναδυόμενους αστέρες», δηλαδή τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους η Ελλάδα κατέχει σχετικό συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ. παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, ιχθυοκαλλιέργειες, ιατρικός τουρισμός, κλπ). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι κλάδοι αυτοί μπορούν μελλοντικά όχι μόνο να συνεισφέρουν σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης, αλλά να αποκτήσουν κι ένα συμβολικό ρόλο επιχειρηματικότητας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα