Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα, μετά και τις αντιρρήσεις της τρόικας για μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών υπουργείων. Όπως έγινε από χθες γνωστό, ζητεί απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσθετες μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας έθεσαν και θέμα μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δρομολογήσει διαδικασίες πολιτικής διαπραγμάτευσης, έχοντας τηλεφωνική επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες.
Το βράδυ, σε δηλώσεις του μετά από συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως η διαπραγμάτευση γίνεται με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε «θα δούμε», ενώ, όπως είπε, ακόμη δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την τρόικα.
Η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα όλων των μέτρων, ιδίως όσον αφορά τις περικοπές δαπανών σε υγεία και άμυνα. «Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαρθρωτικές αλλαγές» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, επικαλούμενος τις σχεδιαζόμενες περικοπές από την αναδιάρθρωση του κλάδου υγείας και σε άλλων υπουργείων.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα μείωσης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πάντως υποστηρίζει ότι μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία, όπως θα ήταν ο θεσμός της ασφάλισης ανεργίας, ούτε μηχανισμοί επανόδου των απολυμένων στην αγορά εργασίας. Αναφέρει επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης. Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου τα οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.
«Δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα» δήλωσε μετά τη συνάντηση και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Ανέφερε ακόμη πως με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΣΕΠΕ και η αξιολόγησή του από το ILO, αλλά και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης και για τις ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Αποδοκιμασίες και εντάσεις
Την ώρα που οι εκπρόσωποι της τρόικας μετέβησαν στο υπουργείο Εργασίας αποδοκιμάστηκαν από δεκάδες διαδηλωτές με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι μπλόκαραν την κύρια είσοδο φωνάζοντας «Δεν θα περάσει». Ένας διαδηλωτής κρατούσε πανό που έγραφε: «Χαρίσανε 200 δισ. στους τραπεζίτες, αλλά στα ΑμΕΑ κόβουν φάρμακα, θεραπείες και επιδόματα».
Ένταση δημιουργήθηκε και έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ. Η είσοδος των γραφείων αποκλείστηκε με κάδους απορριμμάτων και σκουπίδια, προκειμένου να μην περάσει η τρόικα, η οποία και αποχώρησε.