Ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και επιστροφή της Ευρωζώνης σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013 αναμένει η Eurobank, όπως επισημαίνεται στο νέο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης «Global Economic & Market Outlook», το οποίο εκδίδει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο των αναλυτών της τράπεζας, οι πρόσφατες δραστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τη διαχείριση του κινδύνου διάσπασης της Ευρωζώνης, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από πολλές κεντρικές τράπεζες και τα αργά αλλά σταθερά βήματα των ευρωπαίων πολιτικών προς της εύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την κρίση χρέους αναμένεται να επιτρέψουν στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί ταχύτερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλά και το 2013.
Ως κυριότερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία η Eurobank θεωρεί την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ και μια απότομη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2013, ύστερα από την διπλή ύφεση το 2012. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι αναιμική λόγω της συνεχιζόμενης προ-κυκλικής δημοσιονομικής προσαρμογής σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, των συνθηκών πιστωτικής στενότητας και της διστακτικότητας των ευρωπαίων πολιτικών στην εξεύρεση οριστικής λύσης στην κρίση χρέους.
«Κατά συνέπεια, εκτιμούμε πως η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει ισχνή, ενώ οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης. Η ανάπτυξη θα παραμείνει άνιση καθώς η οικονομία της περιφέρειας αναμένεται να συρρικνωθεί, σε αντιδιαστολή με την Γερμανία η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της ευρωζώνης», αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.
Όπως σημειώνουν, έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2013 στο 0,3% από 0,7% τρεις μήνες νωρίτερα.
Η Eurobank θεωρεί πως ένα πακέτο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης είναι απαραίτητο, ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η τράπεζα προειδοποιεί πως, με την ύφεση να βαθαίνει όλο και περισσότερο και την ανεργία σε ιστορικά υψηλά, ο κίνδυνος διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής αυξάνεται.
«Όσο οι διαδικασίες για την επίλυση της κρίσης χρέους παραμένουν αργές, οι ευρω-σκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις θα κερδίζουν έδαφος, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη τη λήψη αποφάσεων. Το φαινόμενο αυτό είναι ήδη ορατό στην Ελλάδα και την Καταλονία. Αντίθετα, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μπορούν να καταστήσουν πιο εφικτές τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο από πολιτική όσο και από κοινωνική σκοπιά», καταλήγουν οι αναλυτές της Eurobank.