ΣΕΒΕ: Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές από τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2002 17:01

Η επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις έξι υπό ένταξη χώρες (Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Εσθονία και Κύπρο), αναμένεται να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, όπως φαίνεται από μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος http://www.presspoint.gr/release.asp?id=14457 .

Οι θετικές επιπτώσεις θα προέλθουν, κυρίως, από την αύξηση του όγκου του εξαγωγικού εμπορίου της Ελλάδας με τις εν λόγω χώρες, με πιθανή εξαίρεση την Κύπρο όπου αναμένεται ένταση του ανταγωνισμού τόσο από τις νεοεισερχόμενες όσο και από τις παλαιότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΣΕΒΕ, η σταδιακή αύξηση του βαθμού ευημερίας των χωρών της διεύρυνσης θα οδηγήσει σε σταδιακή «απαξίωση» τα σημερινά ελληνικά προϊόντα, όταν οι τοπικοί καταναλωτές, όπως αναμένεται, θα στραφούν σε ακριβότερα προϊόντα, καλύτερης ποιότητας. Περισσότερο ορατή καθίσταται αυτή η εξέλιξη στη Σλοβενία, όπου το μέσο ετήσιο εισόδημα για το 2001 ξεπέρασε και αυτό της Ελλάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα