Προτάσεις του ΣΠΕΦ και της ΕΛΕΤΑΕΝ για την αγορά ενέργειας

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 17:26
UPD:17:48

Τις προτάσεις τους για την αναδιοργάνωση της αγοράς ρεύματος υπέβαλαν σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ο ΣΠΕΦ εισηγείται, μεταξύ άλλων, άρση των στρεβλώσεων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τήρηση των εθνικών στόχων διείσδυσης των φωτοβολταϊκών και άμεση εγκατάλειψη από την Πολιτεία κάθε σκέψης για επιβολή εκ των υστέρων εισφοράς επί του τζίρου στις εν λειτουργία φωτοβολταϊκές μονάδες.

Επίσης ζητεί την ανάκληση της δέσμευσης ηλεκτρικού χώρου σε περίπτωση έργων που δεν υλοποιούνται εμπρόθεσμα και την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει σήμερα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία κατά τον Σύνδεσμο θα πρέπει να μετατραπούν σε έργα αυτοπαραγωγής. Προτείνει δηλαδή να διαθέτουν στο δίκτυο και να αμείβονται μόνο για την ενέργεια που περισσεύει αφού καλυφθούν οι ανάγκες της κατοικίας και όχι για το σύνολο της ενέργειας που παράγουν.

Αρση των στρεβλώσεων οι οποίες σχετίζονται με τον απαρχαιωμένο και ανορθολογικό τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) που χρηματοδοτεί τον Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ζητεί και η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ακόμα καλεί την κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεν θα λάβει κανένα άμεσο ή έμμεσο μέτρο που θα θίξει τα ήδη συμβολαιοποιημένα έργα και να απορρίψει τις ιδέες για υποχρέωση υποβολής εγγυητικής επιστολής για τη χορήγηση νέας ή τη διακράτηση υφιστάμενης δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα