Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ανακοίνωσε η Πορτογαλία

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2012 19:03
UPD:20:58

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίκτορ Γκασπάρ ανακοίνωσε σήμερα αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Βίκτορ Γκασπάρ ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που περιλαμβλανει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα, ο υπουργός είπε ότι η μέση φορολογία στο εισόδημα των πολιτών της Πορτογαλίας θα αυξηθεί από το 9,8% σήμερα στο 13,2%. Ακόμη, θα επιβληθεί ειδική έκτακτη εισφορά που θα ανέλθει στο 4% του εισοδήματος κάθε πολίτη για το 2011, θα αυξηθούν οι φόροι για τα έσοδα από ίδια κεφάλαια, την ακίνητη ιδιοκτησία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, ειδικός φόρος κατανάλωσης τσιγάρων αλλά και για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη χώρα.

Ακόμα η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Ο Γκάσπαρ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ακύρωσε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, μέτρο που εξώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. Ακόμη, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το μέτρο που προέβλεπε την κατάργηση του επιδόματος αδείας των εργαζόμενων.

Παράλληλα, η Λισαβόνα προχώρησε σήμερα στην ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 3,76 δισ. ευρώ.

Με αυτή την ανταλλαγή ομολόγων, συρρικνώθηκε το χρέος που η Πορτογαλία έπρεπε να αποπληρώσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2013, αναφέρουν πηγές της κεντρικής τράπεζας στη Λισαβόνα.

Ωστόσο δεν κατορθώθηκε να ανταλλαγεί ποσοστό ανώτερο του 40% των πορτογαλικών ομολόγων που έληγαν το Σεπτέμβριο του 2013, κατά τις ίδιες πηγές.

Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν απόδοση σχεδόν 9%, ένα απαγορευτικό κόστος δανεισμού.

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη εργατική ένωση στην Πορτογαλία CGTP προκήρυξε σήμερα γενική απεργία για την 14η Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση, στα πλαίσια του μνημονίου δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Το Εθνικό Συμβούλιο της CGTP αποφάσισε σήμερα ομόφωνα την προκήρυξη μίας γενικής απεργίας για τις 14 Νοεμβρίου, με σύνθημα 'κατά της εκμετάλλευσης και της φτωχοποίησης'», δήλωσε σχετικά ο γ.γ. του συνδικάτου Αρμένιου Κάρλους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σήμερα παρέλυσε το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Λισαβόνα και το Πόρτο εξαιτίας απεργιακής κινητοποίησης΄ενώ την ίδια ώρα ο πορτογαλικός Τύπος καλεί τους δανειστές της χώρας να χαλαρώσουν τους όρους του μνημονίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα