Πρόστιμα 685.000 ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2002 17:49

Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 685.000 ευρώ στην εταιρεία Ντιονίκ ΑΕ, στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της και στην Εθνική ΑΧΕ επέβαλε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία κατά την αύξηση κεφαλαίου

που διενήργησε στις 8.2.2001, ανέφερε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο ότι τα προβλεπόμενα κέρδη για τη χρήση 2000 θα ανέρχονταν σε 336 εκατ. δρχ. Είκοσι ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 28.2.2001, η Ντιονίκ AE δημοσίευσε λογιστική κατάσταση για τη χρήση 2000 στην οποία αναφερόταν ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 153,4 εκατ. δρχ., δηλαδή παρουσίασαν απόκλιση, ως προς το ύψος αυτών που προέβλεπε στο ενημερωτικό δελτίο, κατά 54,3%.

Αν και η εταιρεία, όπως παραδέχθηκε το διοικητικό συμβούλιό της, γνώριζε από το Δεκέμβριο του 2000 ότι οι πωλήσεις της σημείωσαν κάμψη και ότι δεν θα επιτύγχανε τα κέρδη που αρχικά προέβλεπε, δεν προέβη σε καμία διόρθωση. Κατά συνέπεια στο ενημερωτικό δελτίο που υποβλήθηκε για έγκριση στο ΧΑΑ δημοσιεύθηκαν ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες.

Κατόπιν αυτών το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα στην Ντιονίκ ύψους 90.000 ευρώ, σε κάθε μέλος του διοικητικού της συμβουλίου 60.000 ευρώ και στην Εθνική Χρηματιστηριακή, που ήταν η σύμβουλος έκδοσης για την αύξηση κεφαλαίου, 175.000 ευρώ. Για την υπόθεση θα υποβληθεί και σχετική έγκληση. Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την υποβολή έγκλησης κατά του κ. Βασίλη Λιάγκα, διότι χωρίς προηγούμενη άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προέβη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προσέλκυση επενδυτών με σκοπό την ίδρυση Πανελληνίου Δικτύου Ασφαλιστών RICH-CLUB ΑΕ, ενώ ενέκρινε την άδεια λειτουργίας στην εταιρεία PROTON ΑΕΔΑΚ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα