Στο ύψος των επιτοκίων και σε μια ενδεχόμενη περικοπή τους για να στηριχθεί την οικονομία της Ευρωζώνης επιστρέφει το κύριο ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες.
Ένα μήνα μετά την παρουσίαση το προγράμματος αγοράς απεριόριστης ποσότητας ομολόγων, το οποίο όμως μόνο οι ίδιες οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να ενεργοποιήσουν, η ΕΚΤ δεν έχει και πολλά περιθώρια κινήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους πέραν του να ακολουθήσει μια στάση αναμονής έως ότου η Ισπανία προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης, για να παρέμβει εν συνεχεία και να τιθασεύσει τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι επικαλούνται την κλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να υπερβαίνει το στόχο του 2% της ΕΚΤ, προκειμένου να πείσουν τις χρηματοοικονομικές αγορές ότι θα αντισταθούν προς το παρόν σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, που βρίσκονται ήδη στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
«Το μοναδικό ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι εάν η ΕΚΤ θα μειώσει ή όχι τα επιτόκια. Πιστεύω ότι δεν θα τα μειώσει... Πρόκειται για την τελευταία γραμμή άμυνας που ενδεχομένως να διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ και γι' αυτό εμφανίζεται διστακτική να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση», εκτιμά οικονομολόγος της ING.
Μόνο οι 14 από τους 73 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της στη σημερινή συνεδρίασή της που γίνεται στη Λιουμπλιάνα, στη μία από τις δύο συνεδριάσεις της που λαμβάνει χώρα εκτός της έδρας της, της Φρανκφούρτης. Μία μικρή πλειοψηφία αναμένει μείωση των επιτοκίων στο 0,50% μέχρι το τέλος του έτους.