ΔΝΤ: Φιλόδοξα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα στη Σλοβενία

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 12:38
UPD:12:38

Φιλόδοξα χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας για τη στήριξη της οικονομίας, αν και η χώρα εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ύφεση και την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την έκθεση της αποστολής του ΔΝΤ, που ολοκλήρωσε την φθινοπωρινή επίσκεψή της στη Λιουμπλιάνα, η Σλοβενία χρειάζεται άμεση λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ωστόσο, προστίθεται, η επιτυχία θα εξαρτηθεί από την ορθή και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Η έκθεση επισημαίνει πως οι προτεινόμενες περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο τομέα είναι πολύ φιλόδοξη και χαιρετίζει τις προσπάθειες για να αποφευχθεί η υπερβολική συμπίεση των μισθών. Επίσης, το ΔΝΤ συνιστά την επανεκτίμηση των νομοθετημένων μειώσεων του συντελεστή φόρου εισοδήματος και των γενναιόδωρων επιδομάτων για επενδύσεις.

Πάντως, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Λιουμπλιάνα, Αντόνιο Σπιλιμπέργκο, χαρακτήρισε την ύφεση στη Σλοβενία ως μία από τις χειρότερες στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Παρά το γεγονός ότι είναι επώδυνα, τα μέτρα για την βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητα και πρέπει να ληφθούν επειγόντως, πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της σλοβενικής οικονομίας κατά 2,2% φέτος και κατά 1% το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα