Τον πολιτικό και νομικό κόσμο της Γερμανίας διχάζει η πρακτική της αξιοποίησης στοιχείων που περιέχονται σε cd, τα οποία είχαν κλαπεί από ελβετικές τράπεζες για τη δίωξη φοροφυγάδων, προκαλώντας τριβές ως προς τη νομιμότητά της.
«Εάν δεν υπήρχαν τα cd με τα στοιχεία των φοροφυγάδων θα έπρεπε να τα ανακαλύψουμε», επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, υπογραμμίζοντας τη σημασία των «κλεμμένων στοιχείων» για το κράτος και την κοινωνία. Το να αγοράζει ένα κράτος στοιχεία πολιτών του, προϊόν κλοπής από το εξωτερικό, αυτό ασφαλώς δεν συνιστά φυσικά θρίαμβο της δικαιικής τάξης. Επειδή ωστόσο η σχετική νομοθεσία επιδέχεται ερμηνείες, το κράτος αξιοποιεί το κενό για να εισπράξει αυτά που του ανήκουν.
Ενδεικτικό είναι ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επέτρεψε τον Νοέμβριο του 2010 με απόφασή του την χρήση στοιχείων που προκύπτουν από τα κλεμμένα cd, για την ποινική δίωξη των φοροφυγάδων. Οι δικαστές έκριναν συγκεκριμένα ότι το αδίκημα της κλοπής των στοιχείων δεν έγινε με υπευθυνότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Η απόφαση για την αγορά των cd με τα ονόματα πιθανών φοροφυγάδων ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο και εκτελέστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Το «κέρδος» για το κράτος υπολογίζεται μεταξύ 2,5 και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δαπάνη, δηλαδή τα χρήματα που δόθηκαν στους πληροφοριοδότες για συνολικά 13-14 cd, δεν ξεπερνά τα 12,4 εκατομμύρια ευρώ.
Οι περισσότερες εισπράξεις δεν προήλθαν κατόπιν σύλληψης και καταδίκης των φοροφυγάδων, αλλά από την αυθόρμητη προσέλευση στις οικονομικές υπηρεσίες ανθρώπων που είχαν μεταφέρει κεφάλαιά τους σε τράπεζες της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, οι οποίοι φοβήθηκαν ενδεχόμενη ποινική δίωξη.
Σημειώνεται ότι από τις περίπου 3.400 υποθέσεις που η δικαιοσύνη έβαλε στο μικροσκόπιο μόνον 11 κατέληξαν σε καταδίκη των φοροφυγάδων. Οι υπόλοιπες υποθέσεις είτε κρίθηκε ότι δεν αξίζει να εκδικαστούν είτε προέκυψε συμβιβασμός μεταξύ κράτους και φοροφυγάδων είτε οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκδίκασή τους θα κόστιζε περισσότερο από ό,τι το αναμενόμενο κέρδος.
Το θέμα της αξιοποίησης των cd τροφοδοτεί πάντως και την πολιτική αντιπαράθεση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μολονότι θεωρεί νόμιμη την πρακτική της αξιοποίησης των cd, προτιμά μια διακρατική συμφωνία που θα κλείσει οριστικά το δρόμο στην μεταφορά κεφαλαίων στην Ελβετία. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν ότι η υφισταμένη συμφωνία αφήνει «παραθυράκια» για συνέχιση της φοροδιαφυγής και εφόσον αρχίσει να ισχύει από τον Μάρτιο του 2013, οι φοροφυγάδες έχουν αρκετό χρόνο να μεταφέρουν με τη βοήθεια των ελβετικών τραπεζών αλλού τα χρήματά τους.
Πάντως, η υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ Σναρενμπέργκερ έχει προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου που θα απαγορεύει την αγορά και αξιοποίηση στοιχείων που αποτελούν προϊόν κλεπταποδοχής.
Πηγή: Deutsche Welle