ΕΒΕΑ: Μνημόνιο με Ισραηλο-ελληνικό Επιμελητήριο

Ενισχύονται περαιτέρω οι οικονομικοί δεσμοί Ελλάδας - Ισραήλ
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 15:50
UPD:16:00

Μνημόνιο κατανόησης, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, υπέγραψαν το πρωί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και η πρόεδρος του Ισραηλο-ελληνικού Επιμελητηρίου Γκίλα Λίμπερ Γκολάν.

Στην υπογραφή ήταν παρών και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Αριε Μέκελ.

Στόχος του μνημονίου είναι η στενότερη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ, δήλωσε ο Κ. Μίχαλος, ενώ από την πλευρά της η κ. Γκολάν υπογράμμισε ότι η συμφωνία αποτυπώνει έμπρακτα την πραγματική βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Στην ανάγκη να επεκταθεί η «εξαιρετική συνεργασία» των δύο χωρών σε κυβερνητικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα στάθηκε, από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για τεράστια βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μέκελ πρόσθεσε επίσης ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις είναι παρούσες στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για το Ελληνικό, τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι το 2011, το εμπορικό ισοζύγιο στις ελληνοϊσραηλινές συναλλαγές ήταν για πρώτη φορά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση του αριθμού Ισραηλινών τουριστών, με περαιτέρω ανοδική προοπτική.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2011 ανήλθε σε 148 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2010, έναντι 135,89 εκατ. ευρώ των εισαγωγών από το Ισραήλ.

Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2011 ανήλθε σε 380.000, έναντι 280.000 το 2010, ενώ με σημαντική αύξηση αναμένεται να κλείσει και το 2012.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα