«Φρένο» στα σενάρια μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έβαλε σήμερα ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση.
«(Η μετακύλιση) θα θεωρούταν νομισματική χρηματοδότηση. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η όποια εθελούσια αναδιάρθρωση των ομολόγων μας θα ισούταν - θα ήταν νομισματική χρηματοδότηση», είπε ο κ. Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, παράλληλα, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει τις αγορές ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης που εντάσσονται σε σχέδια διάσωσης.
«Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης.
Διευκρίνισε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να εξαγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Πορτογαλία, που ήδη έχουν προσφύγει σε διεθνή δανεισμό, διότι, όπως είπε, αυτές δεν έχουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
«Το (πρόγραμμα) ΟΜΤ δεν θα εφαρμοσθεί επί χωρών που υπόκεινται ήδη σε πρόγραμμα (δημοσιονομικής) προσαρμογής έως ότου αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις αγορές, έως ότου επιτευχθεί πλήρης επιστροφή (τους) στις αγορές», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Και αυτό διότι το ΟΜΤ δεν αποτελεί ένα υποκατάστατο για την αδυναμία πρόσβασης στην πρωτογενή αγορά τίτλων», πρόσθεσε.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ παρουσίασε το πιο τολμηρό στην ιστορία της σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο υπόσχεται απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία, αλλά και δημιουργώντας «ασπίδα» κατά των κερδοσκόπων που ποντάρουν στη διάσπαση του ευρώ.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε σήμερα ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο», αλλά τόνισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμμείνουν στους δημοσιονομικούς τους στόχους και στα σχέδια για μεταρρυθμίσεις.
Υπό το βάρος της κλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να υπερβαίνει το στόχο του 2% της ΕΚΤ, το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.
Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου, αλλά θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013. Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αυτή αναμένεται να συμβεί «μόνο σταδιακά».
Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως οι προκλήσεις παραμένουν.