Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την τρόικα

Σόιμπλε: Μόνο η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2012 17:43
UPD:19:30

Το οικονομικό επιτελείο θα έχει και νέο «ραντεβού» με την τρόικα την Παρασκευή το πρωί εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα. Στη φωτογραφία, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας, με στόχο να γεφυρωθεί το «χάσμα» με τους εκπροσώπους των δανειστών για το νέο πακέτο μέτρων.

Το οικονομικό επιτελείο θα έχει και νέο «ραντεβού» με την τρόικα την Παρασκευή το πρωί, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να εμμένει για πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ενώ ζητεί και ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων, βάσει του μνημονίου, όπως είναι το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η πλήρης απελευθέρωση των αγορών και η δραστική μείωση του δημόσιου τομέα.

Στις αποκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνεται και η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5%, λόγω των νέων μέτρων, αντί του 3,8% όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.

Σόιμπλε: Μόνο η Ελλάδα δεν έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων εκτός της Ελλάδας.

«Όλες χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα (προσαρμογής), εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση ... έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο.

Σε αντιδιαστολή, αναφέρθηκε στις επιδόσεις της Μαδρίτης και της Ρώμης: «Αν και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα (δημοσιονομικής προσαρμογής), αυτό που έχουν επιτύχει η Ισπανία και η Ιταλία είναι σπουδαίο». Πρόσθεσε ακόμη πως στις χώρες που εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα δοθεί «περισσότερος χρόνος» για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων

Από πλευράς ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις ανέφερε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Πρόσθεσε πως οι συζητήσεις στην Αθήνα επικεντρώνονται στην εύρεση «βιώσιμων, εφικτών μέτρων για να επανέλθει η δημοσιονομική πολιτική (της Ελλάδας) στη σωστή τροχιά για τη στήριξη ενός πλήρως αξιόπιστου προγράμματος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα