Περιορίστηκαν οι ζημιές

Ενθαρρυντικά τα οικονομικά νέα
Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 00:01
UPD:05:55

Η WALL STREET ανέκαμψε χθες ύστερα από τις μεγάλες απώλειες της Τετάρτης χάρη στα ενθαρρυντικά νέα για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο -αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς στη διάρκεια της τελευταίας περίπου διετίας- εν μέσω των καλύτερων των αναμενομένων καταναλωτικών δαπανών και επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η άνοδος όμως συγκρατήθηκε από τις φήμες αναφορικά με λογιστικές παρατυπίες με στόχο την General Motors, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά στο χαμηλό επίπεδο των 51,50 δολαρίων. Μετά τη διάψευση όμως των παραπάνω φημολογιών από την εταιρεία, περιόρισαν τις ζημίες τους. Ο τομέας ημιαγωγών στήριξε γενικότερα τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας, αφότου η Lehman Brothers αναβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση για το συγκεκριμένο τομέα. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε τελικά 149,81 μονάδες, ποσοστό 1,64% φθάνοντας στις 9.269,92 μονάδες. Ανοδο 29,87 μονάδων, ποσοστό 2,09% σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.459,20 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν χθες, καθοδηγούμενα από τη δυναμική επιστροφή των μετοχών τεχνολογίας, ασφαλειών και τηλεπικοινωνιών, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να ξεχάσουν το σκάνδαλο της WorldCom, βρίσκοντας παρηγοριά στα θετικά σχόλια χρηματιστηριακών εταιρειών για τις προοπτικές των αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,9% και 1,34% αντίστοιχα, αν και κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας. Οι ευρωπαϊκές αγορές δέχθηκαν κάποιες πιέσεις προς το τέλος της ημέρας, βλέποντας τη Wall Street να κινείται σε αρνητική περιοχή εν μέσω φημών για επικείμενο νέο λογιστικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς προειδοποίησαν, ωστόσο, πως δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, η οποία βασίστηκε στο γεγονός πως αρκετές μετοχές βρίσκονται πλέον σε υπερβολικά υποτιμημένες θέσεις.

Η μετοχή της ισπανικής Terra Lycos κέρδισε τις εντυπώσεις χθες, αφού ενισχύθηκε κατά 12,7% μετά τη θετική σύσταση της Morgan Stanley και ακολούθησε για τον ίδιο λόγο η μετοχή της Nokia (+4,6%, σύσταση της Goldman Sachs).

Ανάμεσα στις κερδισμένες της ημέρας ήταν και οι μετοχές των Credit Suisse, mmO2, Vodafone, STMicroelectronics, Infineon, ARM Holdings.

Αντίθετα, σε δύσκολη θέση παρέμεινε η γαλλική Alcatel που υποχώρησε κατά 5,9%, ανεβάζοντας τις απώλειες του διημέρου στο 22%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα