Ιαπωνία: Στάση αναμονής από την κεντρική τράπεζα

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 09:58
UPD:09:58

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) παρά τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης εντός του μηνός καθώς η εκτίμησή της για την κατάσταση της οικονομίας ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξη.

Παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι αδύναμες εξαγωγές στην Κίνα και την Ευρώπη ίσως οδηγήσουν την Ιαπωνία σε ύφεση, η κεντρική τράπεζα προτίμησε να τηρήσει στάση αναμονής και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί μόλις τον περασμένο μήνα.

Σε μια ένδειξη των εντεινόμενων πιέσεων από την ιαπωνική κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Οικονομικών Σεΐτσι Μεχάρα, υπέρμαχος της επιθετικής νομισματικής επέκτασης, ήταν παρών στη σημερινή συνεδρίαση της BOJ και ζήτησε την ανάληψη αποφασιστικής δράσης.

«Θα ήθελα να συνεχίσω να ζητώ από τη BOJ να προχωρήσει σε ισχυρή νομισματική χαλάρωση για να πετύχει το στόχο της για τις τιμές», είπε ο Ιάπωνας υπουργός σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία που παρίσταται ο υπουργός Οικονομικών σε συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας.

Όπως ευρέως αναμενόταν, η BOJ δεν επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, μετά την αύξησή του τον προηγούμενο μήνα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται ταχύτατα και πλήττει τις το επιχειρηματικό κλίμα στην Ιαπωνία, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες για ποσοτική χαλάρωση στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα