Σε τρεις δόσεις τα μέτρα για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 07:26

Η φορολογική μεταρρύθμιση εξετάστηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και το πρώτο πακέτο μέτρο που αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται κατάργηση της υποχρέωσης διάτρησης όλων των μηχανογραφικών στοιχείων, καθώς και αρκετών βιβλίων, επέκταση της τήρησης βιβλίων σε ορισμένα επαγγέλματα με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μη υποβολή μηδενικών ή πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, αύξηση της περιόδου υποβολής από δύο έως τρεις μήνες για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας και μη υποβολή δηλώσεων από τις μικρές επιχειρήσεις με βιβλία Α' κατηγορίας.

Η δεύτερη δόση της φορολογικής μεταρρύθμισης θα ανακοινωθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και αφορά φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονομιών, ενώ το τελευταίο πακέτο μέτρο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του αφορολογήτου ορίου και μειώσεις συντελεστών.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ΦΠΑ στις καινούργιες οικοδομές, να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, από όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Ο μόνος κανόνας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι το «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», σχολίασε ο αρμόδιος συντονιστής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής βρέθηκε και η μεταναστευτική πολιτική. Οπως ανακοινώθηκε, θα επιδιωχθεί καλύτερη φύλαξη των συνόρων, συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με την Τουρκία, για την εφαρμογή της σύμβασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι περίπου 3.000 λαθρομετανάστες που βρίσκονται στον Εβρο θα επαναπροωθηθούν, αφού τους παρασχεθεί περίθαλψη.

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα ανοιχτών συνόρων, ο αριθμός των αλλοδαπών που μαζί με τις οικογένειές τους έχουν πάρει κάρτα εργασίας αποτελεί ένα όριο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα