Iσπανία: Οικονομική βοήθεια ζητούν και τα Κανάρια Νησιά

Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 19:39
UPD:20:50

Aλλη μία περιοχή της Ισπανίας, τα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση ύψους 756 εκατ. ευρώ.

'Αλλη μία περιοχή της Ισπανίας, τα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση ύψους 756 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την έκτη περιοχή που ζητεί διάσωση, μετά την Καταλονία, τη Βαλένθια, την Ανδαλουσία, τη Μούρθια και την Καστίγια-Λα Μάντσα.

Νωρίτερα, ο Ισπανός υφυπουργός Οικονομίας Φερνάνδο Λατόρε δήλωσε πως η Μαδρίτη εξετάζει από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «εναλλακτικές λύσεις» προτού πάρει μια απόφαση για ενδεχόμενη διάσωση.

«Οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη είναι περίπλοκοι. Αυτό που κάνουμε είναι ότι συζητάμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αναλύουμε τις (πιθανές) εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο Λατόρε σε δημοσιογράφους. «Όταν μιλάμε για διάσωση, μιλάμε για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη δευτερογενή αγορά», διευκρίνισε.

Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να προχωρήσει στις αγορές ομολόγων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες χρηματοδοτούνται με υψηλά επιτόκια από τις αγορές, αλλά υπό ορισμένες συνθήκες. Μεταξύ των όρων είναι η υποβολή επίσημου αιτήματος βοήθειας από τις ενδιαφερόμενες χώρες, κάτι το οποίο απορρίπτει προς το παρόν η Μαδρίτη.

«Πιστεύουμε ότι οι διαφορές (ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά τα επιτόκια χρηματοδότησης) του χρέους δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη στοιχεία της ισπανικής οικονομίας», δήλωσε ο Λατόρε, σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν καλά που προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα» νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, κορυφαίος αξιωματούχος της Eυρωζώνης δήλωσε νωρίτερα ότι δεν επίκειται άμεσα προσφυγή της Ισπανίας στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί τις προετοιμασίες για το συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα, διέψευσε τα χθεσινά δημοσιεύματα ότι αναμένεται στο άμεσο μέλλον, και συγκεκριμένα εντός του Σαββατοκύριακου, αίτημα της Μαδρίτης για οικονομική βοήθεια.

«Η Ισπανία δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα, είμαι βέβαιος ότι εάν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί άμεσα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ισπανίας θα επικεντρωθούν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση σήμερα, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου «5+5» που διεξάγεται στη Μάλτα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα