Διαβουλεύσεις και μετά το Eurogroup

«Πρόοδος στις συζητήσεις»
Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 17:05
UPD:07/10/2012 08:53

Oι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, από την οποία η κυβέρνηση προσδοκά μια θετική τοποθέτηση.

Σε δηλώσεις του μετά τη νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Γ. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε

Γ. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να συμβιβαστούμε

Ερωτηθείς αν η τρόικα ζητά πιο «ζεστό» χρήμα από περικοπές, π.χ., επιδομάτων, συντάξεων, μισθών, ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να συμβιβαστούμε, να βρούμε ένα συμβιβασμό που να συμφέρει την ελληνική οικονομία και τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».

Σε ερώτηση αν η τρόικα δέχεται κάποια πράγματα ή αν θα πάμε σε μια πολιτική λύση, πολιτικού χαρακτήρα και όχι οικονομοτεχνικού, απάντησε πως «δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις, διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπάρχουν». «Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό» συμπλήρωσε.

Aνάλογες επισημάνσεις έκαναν νωρίτερα και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας παράλληλα για σύγκλιση και πρόοδο στις συζητήσεις με την τρόικα. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντας του υπουργείου σημείωνε πως μια θετική δήλωση κατά τη διάρκεια του Eurogroup θα δώσει την αφορμή για να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την τρόικα, ώστε να υπάρξει σύγκλιση σε όλα για το πακέτο των 13,9 δισ. ευρώ. Καθώς, στη σημερινή συνάντηση, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, «υπήρξε σύγκλιση, είμαστε κοντά, αλλά δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Και χαρακτηριστικά επισημαίνε ότι «κάναμε τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουμε ανοιχτή τη συζήτηση». Απώτερος στόχος, σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι να πάρει η χώρα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ στα μέσα Νοεμβρίου, όπως είναι τώρα ο στόχος, και να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ο ίδιος παράγοντας παράλληλα διέψευσε ότι θα περικοπούν τα δώρα των επιδομάτων ανεργίας.

Σχετικά με το χρόνο σύνταξης και δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας, που αφορά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται. Υπενθυμίζεται πως από την έκθεση αυτή θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, δεδομένου ότι βάσει του καταστατικού του δεν μπορεί να χρηματοδοτεί χώρες το χρέος των οποίων δεν είναι βιώισιμο.

Την ίδια ώρα πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε πως οι συνομιλίες σχετικά με το κεφάλαιο των δημοσιονομικών του ελληνικού προγράμματος είναι «πολύ καλές και παραγωγικές». Για πρόοδο μίλησε και ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας πως οι διαπραγμάτευσεις «έχουν προχωρήσει».

Σήμερα αναχωρούν για το Λουξεμβούργο και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα