Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 10:13

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν και σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο με πρωταγωνιστές τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της υψηλής τεχνολογίας.

O δείκτης Νikkei έκλεισε στις 10.621,84 μονάδες –στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας- σημειώνοντας άνοδο κατά 3,51%. Συνολικά διακινήθηκαν 680 εκατομμύρια μετοχές.

Τα συνολικά κέρδη του εν λόγω δείκτη στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις ανέρχονται σε 5,37%. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου κατέγραψε συνολικές απώλειες της τάξεως του 9,7%. Η επίδοση αυτή είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο του 2000, όταν ο Nikkei είχε υποχωρήσει σε μηνιαία βάση κατά 11,6%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο δείκτης Topix, ο οποίος έκλεισε στις 1.024,89 μονάδες αυξημένος κατά 3,10%.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συνέβαλαν η σημαντική ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματιστηρίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227803.htm , καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία της αμερικανικής http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227784.htm και της ιαπωνικής οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία αυξήθηκε το Μάιο κατά 3,9% σε μηνιαία βάση υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 2,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία από το Σεπτέμβριο του 1992.

Ωστόσο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι η ανεργία σημείωσε τον ίδιο μήνα απρόσμενη αύξηση και διαμορφώθηκε στο 5,4%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα παρέμενε αμετάβλητη στο 5,2%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν οι τίτλοι ομοειδών εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές των εταιρειών Toshiba και Αdvantest ενισχύθηκαν κατά 4,72% και 4,48% αντιστοίχως.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ξεχώρισε η μετοχή της NTT DoCoMo κλείνοντας με κέρδη 4,98%.Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με πρωταγωνιστή τον τίτλο της Toyota, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 6%.

Αξιόλογα κέρδη (2,28%) κατέγραψε και η μετοχή της Suzuki Motor η οποία προέβη στην εξαγορά ποσοστού 14,9% στη νέα Daewoo Motor έναντι τιμήματος 89 εκ. δολαρίων, σε μια κίνηση που ενισχύει τις προσπάθειές της για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ασία. Η GM, εταίρος της Daewoo, ελέγχει παράλληλα μερίδιο 20% στη Suzuki.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα