Το ευρώ επαναπροσεγγίζει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2002 12:05
UPD:12:08

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο σημειώνει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, το οποίο δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τη συνακόλουθη ανάκαμψη της Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στις 12:05 ώρα Ελλάδος, στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 99,20 σεντς, από 98,74 αργά χθες το βράδυ, ενώ στις 11:05 έφθασε μέχρι τα 99,39 σεντς σημειώνοντας άνοδο κατά 1,17% έναντι του δολαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου το δολάριο υποχώρησε κατά 5,6% έναντι του ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του αμερικανικού νομίσματος από το Δεκέμβριο του 2000.

Οι αναλυτές αποδίδουν την σημαντική ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος στην κρίση αξιοπιστίας που διέρχονται οι αμερικανικές επιχειρήσεις μετά το νέο σκάνδαλο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227825.htm και στις ανησυχίες ως προς την πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων που οδηγούν τους επενδυτές σε ασφαλεστέρα καταφύγια http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/28/227783.htm .

«Οι φόβοι ότι μπορεί να αποκαλυφθεί και νέα απάτη επιβαρύνει το κλίμα για το δολάριο. Προβλέπουμε περαιτέρω πτώση του αμερικανικού νομίσματος. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη σημαντική χθεσινή άνοδο στη Wall Street, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Reuters" αναλυτής της ABN Amro.

Από την άλλη πλευρά, θετικό αντίκτυπο για το ευρώ είχαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη γαλλική οικονομία. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee, το γαλλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%.

H παραπάνω είδηση έρχεται να προστεθεί στα χθεσινά στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία τον Ιούνιο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του έτους ενισχύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ανήλθε στο 102 αυτό το μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001.

Η πρόσφατη σημαντική άνοδος του ενιαίου νομίσματος έναντι του αμερικανικού δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Eρνστ Βέλτεκε.

Αντιθέτως, όπως επεσήμανε, η ενίσχυση του ευρώ αναμένεται να συμβάλει στη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας και στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων τόσο στη Γερμανία όσο και στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της Μπούντεσπμπανκ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής χαρακτήρισε μάλιστα το ευρώ υποτιμημένο, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι η απότομη άνοδός του δεν απειλεί την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα