Εποικοδομητικές συνομιλίες αναμένει η Μέρκελ

Στο επίκεντρο οι υποχρεώσεις της Αθήνας
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2012 21:53
UPD:09/10/2012 12:55

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι οι υποχρεώσεις της Αθήνας αλλά και η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί.

«Εποικοδομητικές» συνομιλίες σε φιλικό κλίμα αναμένει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δήλωσή της κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών στην Βόννη.

Παράλληλα επεσήμανε ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι οι υποχρεώσεις της Αθήνας αλλά και η πρόοδος που έχει ήδη σημειωθεί.

Η καλή οικονομική διαχείριση και η αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος συνδυασμός, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε ότι πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί.

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα δεν διανύει αυτή τη στιγμή μια εύκολη περίοδο», συμπλήρωσε ωστόσο τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη να παραμείνουν ή να γίνουν ανταγωνιστικές προσθέτοντας ότι σε αυτό το πνεύμα θα διεξαχθούν και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ένα σαφές μήνυμα στήριξης της χώρας μας από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η επιλογή της να βρεθεί στην Ελλάδα μία ημέρα μετά το Eurogroup και 10 ημέρες πριν την σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου έχει βαθύ πολιτικό συμβολισμό, με τον οποίο θα επιδιωχθεί να σταματήσει η συζήτηση για το μέλλον της χώρας στο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων θα βρεθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ καθώς και το θέμα της διετούς επιμήκυνσης.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται στις 13.30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου στις 14.15 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη κατ' ιδίαν τους συνάντηση, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 16:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα γίνει δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και αργότερα, συνοδευόμενη από τον κ. Σαμαρά θα μεταβεί στο Ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα παραστεί σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο αεροδρόμιο και θα αναχωρήσει.

Λιγότερο από ένα 24ωρο, πάντως, πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε για τρίτη φορά να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.

«Η καγκελάριος δεν είναι η τρόικα. Η καγκελάριος θα ταξιδέψει στην Ελλάδα όπως ταξιδεύει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όπως ήρθε στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός», είπε ο κ. Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Τόνισε επίσης πως το Βερολίνο έχει εντατική διμερή συνεργασία με την Ελλάδα, προκειμένου να τη βοηθήσει να «χτίσει» μια ανταγωνιστική οικονομία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
O B. Σόιμπλε στη Σύνοδο του Eurogroup

O B. Σόιμπλε στη Σύνοδο του Eurogroup

«Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η τρόικα έχει τη δική της δουλειά».

«Πρέπει να αναφέρει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και, αν η τρόικα μπορέσει να το πει αυτό, τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τις ίδιες επισημάνσεις έκανε την Κυριακή μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF και σήμερα λίγο νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RBB του Το ίδιο μήνυμα, περί του προαπαιτούμενου τήρησης των δεσμεύσεων, εξέπεμψε σήμερα ουσιαστικά και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της προς την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», ανέφερε απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πρόσθεσε πως οι δύο αρχηγοί «θα έχουν συνολικές συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα και έκανε λόγο για μέτρα τα οποία εφαρμόζονται με «δυσβάσταχτες θυσίες».

Μίλησε ακόμη για πρόοδο της Αθήνας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ και τη μείωση του κόστους εργασίας κατά τουλάχιστον 10%, ενώ παράλληλα τόνισε, ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός Ευρωζώνης. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι «κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα θα είναι δρακόντεια, αφού στους δρόμους αναμένεται να αναπτυχούν περίπου 7.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα κάνουν συνεχείς περιπολίες και αν χρειαστεί και προληπτικές προσαγωγές.

Αυστηρά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή κυρίως στο αεροδρόμιο, στο ξενοδοχείο όπου θα φιλοξενηθεί η κ. Μέρκελ, στη γερμανική πρεσβεία και σε άλλα κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες και εταιρείες γερμανικού ενδιαφέροντος, καθώς και στο Σύνταγμα, όπου έχουν προγραμματιστεί κοινωνικές και εργατικές κινητοποιήσεις.

Ήδη η αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας σε πολλούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας από τις 9.00 έως τις 22.00 http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2242467 . Το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί στο Σύνταγμα και την Ομόνοια.

Η απόφαση ελήφθη από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής «για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας».

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Την έντονη αντίθεσή του στην πολιτική που πρεσβεύει η Ανγκελα Μέρκελ θα εκφράσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 13.00. Για τη συμμετοχή των πολιτών στην κινητοποίηση έχουν κηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00. Ξεχωριστό συλλαλητήριο στην Ομόνοια διοργανώνει στις 13:00 το ΠΑΜΕ.

Παλλαϊκό ξεσηκωμό και συμμετοχή στην κινητοποίηση ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως αναφέρει συμπαραστέκεται στους εργατικούς αγώνες και στηρίζει τις απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις σε όλες τις επιχειρήσεις και κλάδους.

Στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν το παρών εργαζόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς ήδη έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους η ΟΜΕ-ΟΤΕ , η ΠΟΕ-ΟΤΑ , οι λιμενεργάτες, οι μηχανικοί και οι φαρμακοποιοί που θα κλείσουν τα φαρμακεία τους από τις 12:00 έως τις 14:00. Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση καλεί τους εργαζομένους στα ΜΜΕ το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Προσδοκίες και επικρίσεις

Θετικά βλέπουν την επίσκεψη Μέρκελ οι κυβερνητικοί εταίροι. Στον αντίποδα την αποδοκιμασία της εκφράζει η αντιπολίτευση.

«Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά, από την έναρξη της κρίσης έρχεται η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ελλάδα» δήλωσε στην τηλεόραση του Αntenna o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Είναι θετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, δείχνοντας την αξιοπιστία των λόγων και των έργων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

O υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας απηύθυνε έκκληση σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, «να προφυλάξουν αφενός μεν την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως και πάνω από όλα την προοπτική της χώρας μας, την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».

Ο Ν. Δένδιας για την επίσκεψη Μέρκελ και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

Ο Ν. Δένδιας για την επίσκεψη Μέρκελ και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι καλοδεχούμενη. «Θα θέλαμε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα», είπε σήμερα στην κρατική τηλεόραση και γνωστοποίησε πως θα ήθελε να δώσει το παρών στις συνομιλίες. «Είμαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού αν θέλει να μας καλέσει, με τον κ. Κουβέλη, στη συνάντηση», σημείωσε και συνέχισε: «Η κ. Μέρκελ λόγω Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο μαζί με άλλους δυο τρεις παράγοντες στη διαμόρφωση πολιτικής στην Ε.Ε.».

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση να αναδείξει και να προωθήσει την πολιτική λύση του προβλήματος της χώρας», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά.

Στην αντίπερα όχθη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ «επιλέγει να έρθει στην Αθήνα για να στηρίξει τον κ. Σαμαρά, το Μνημόνιο και τα συμφέροντά της και να πει στην Αθήνα, από την Αθήνα, ότι "ξεχάστε αυτά που σας λέγαμε ότι μπορεί η Ελλάδα να οδηγηθεί με γερμανική σπρωξιά εκτός ευρώ"»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη η καγκελάριος «δεν θα πει αυτά ήταν μια προπαγάνδα που αναπτύχθηκε πολύ την περίοδο των εκλογών για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να βγει ο κ.Σαμαράς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «θα παραπέμψει στην Τρόικα για τη δόση και την επιμήκυνση» και πως θα βρεθεί στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει τα γερμανικά συμφέροντα.

Μήνυμα αντίστασης και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη θα στείλει η αυριανή συγκέντρωση των συνδικάτων στο Σύνταγμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται, η μαζική και ειρηνική συμμετοχή στις διαδηλώσεις θα είναι η δυναμική απάντηση του ελληνικού λαού στα κοινά σχέδια της κυβέρνησης με την Γερμανίδα καγκελάριο, θα είναι ένα ηχηρό «όχι» στα νέα μνημονιακά μέτρα με τα οποία η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα «πρωτοφανή» μέτρα ασφαλείας στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο» κλίμα τρομοκράτησης» ενόψει των συγκεντρώσεων και αποτροπής του κόσμου από να συμμετέχει σε αυτές. «Ο λαός δεν τρομοκρατείται, με μαζικό και ειρηνικό τρόπο θα διαδηλώσει ενάντια στη βαρβαρότητα της Ευρώπης των αγορών και του κεφαλαίου», καταλήγει.

Στους Στύλους του Ολυμπίου Διός θα συγκεντρωθούν την Τρίτη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις 17:00 και στη συνέχεια θα παραδώσουν ψήφισμα στη γερμανική πρεσβεία.

O Π. Καμμένος για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

O Π. Καμμένος για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

Μετά την απόφαση της ΓΑΔΑ, την οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» και «αντιδημοκρατική» καθώς παραπέμπει «σε άλλες εποχές και σε συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής», άλλαξε ώρα και μέρος η συγκέντρωση του κόμματος που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία.

«Πρώτα θα φέρει τις λίστες Χριστοφοράκου, πρώτα θα αποκαλύψει εκείνους που πλήρωναν τους εξωνημένους πολιτικούς, πρώτα θα πληρώσει το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις και εν συνεχεία ισότιμα μπορούμε να διαπραγματευτούμε», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος.

Ο Π. Καμμένος για την επίσκεψη Μέρκελ

Ο Π. Καμμένος για την επίσκεψη Μέρκελ.

«Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ θα πρέπει να συνοδευτεί πρώτα από όλα από την ελληνική σημαία που πρέπει να έχουμε όλοι στα μπαλκόνια μας για να της δηλώσουμε ότι η Ελλάδα είναι εθνικά κυρίαρχο κράτος και δεν διαπραγματεύεται την εθνική της κυριαρχία, δεν υπόκειται σε εντολές τραπεζιτών», συμπλήρωσε.

«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν έχουμε τίποτα με το γερμανικό λαό. Με τους Γερμανούς πολίτες. Είναι πάντα καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Έχουμε όμως ανοικτούς πολλούς λογαριασμούς με την Αγκελα Μέρκελ και την πολιτική της, η οποία μέσω ενός 4ου (Οικονομικού) Ράιχ εξοντώνει Ελλάδα και Έλληνες», σχολίασε από την πλευρά του ο Τέρενς Κουίκ.

Τη θέση ότι «η επικεφαλής των ευρωπαίων τοκογλύφων έρχεται στην Ελλάδα για να περιφρουρήσει τα γερμανικά κεφάλαια και τα υπερκέρδη του τραπεζικού συστήματος», διατύπωσε η Χρυσή Αυγή. «Δεν μας παρέχει στήριξη, αλλά διαιωνίζει την οικονομική κατοχή της Πατρίδας μας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Η Μέρκελ είναι σύμμαχος της ελληνικής πλουτοκρατίας και των δυνάμεων που υπερασπίζονται την παραμονή της χωράς στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, γι' αυτό ο λαός πρέπει να την υποδεχθεί εκφράζοντας αγωνιστικά την αντίθεσή του στα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης που του επιβάλουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία», επισημαίνει το ΚΚΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα