Ποσό συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) την περίοδο 2008- 2012 σε ιδιωτικές εταιρείες για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Πληρωμών της Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης (ΟΠΣΕΑΕ), σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτριου Κοδέλα και Ευάγγελου Αποστόλου, οι οποίοι έκαναν λόγο για «σπατάλη δημοσίου χρήματος προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων», δεδομένου ότι -όπως επισημαίνουν- ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ διαθέτει Διεύθυνση Πληροφορικής, αναθέτει επί χρόνια σε ιδιωτική εταιρεία τη διαδικασία συντήρησης, υποστήριξης και επέκτασης του ΟΠΣΕΑΕ.
Κι ενώ το κόστος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία πέντε χρόνια πρέπει να ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν από λίγες ημέρες η συγκεκριμένη εταιρεία (Neuropublic A.E.) ανέλαβε τη συντήρηση, υποστήριξη και επέκταση του ΟΠΣΕΑΕ και για το 2013 και μάλιστα η ίδια εταιρεία, σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ, ανέλαβε τόσο το 2011 όσο και το 2012 τη συγκέντρωση και καταχώρηση στη βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ των αλφαριθμητικών και γεωχωρικών στοιχείων της Ενιαίας Αίτησης.
Στην έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογραμμίζει ότι το ΟΠΣΕΑΕ, τα έτη 2008- 2012, εκτέλεσε με ασφάλεια και σύμφωνα με τα πρότυπα που τίθενται από την Ε.Ε., κύκλους πληρωμών κοινοτικών επιδοτήσεων της τάξης των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα η ανάπτυξή του έδωσε τη δυνατότητα να μειωθούν οι κοινοτικοί καταλογισμοί, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν το 10% των κοινοτικών επιδοτήσεων. Εν τω μεταξύ για το 2013 προβλέπονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τον πολίτη (ατελώς διαδικτυακή παροχή τοπογραφικών διαγραμμάτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων), με το κόστος της υπό υπογραφή σύμβασης του αναδόχου να φθάνει τα 1.605.218 ευρώ, όπως προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Όσο για την ανάθεση καθηκόντων σε εξωτερικούς συνεργάτες, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρει ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ του «ιδεατού», όπου στελέχη ενός Οργανισμού, με σύγχρονες γνώσεις πληροφορικής είναι έτοιμα να αναλάβουν την, σε 24ωρη βάση και επί 7 ημέρες την εβδομάδα, εξυπηρέτηση και εξέλιξη των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, και του υπαρκτού.
Τέλος, σχετικά με το νόμιμο της διαδικασίας ο υπουργός υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η διαδικασία ανάθεσης των εν λόγω υπηρεσιών στην κοινοπραξία ΠΑΣΕΓΕΣ- Neuropublic ΑΕ, έγινε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με απόλυτη διαφάνεια και ισότιμη μεταχείριση προς όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και με τους καλύτερους όρους για το δημόσιο συμφέρον, αφού η κοινοπραξία υπέβαλλε την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά.
πηγή ΑΜΠΕ