Mικτή εικόνα στο Τόκιο

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2002 09:59

ΜΙΚΤΕΣ τάσεις επικράτησαν σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές τραπεζών, κατασκευαστικών εταιρειών και μεταλλουργιών, ενώ πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των επιχειρήσεων που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε μικρή πτώση κατά 26,4 μονάδες ή 0,25% και διαμορφώθηκε στις 10.595,44 μονάδες. Ο δείκτης Τopix έκλεισε στις 1.028,63 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,36%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι μετά από ορισμένα ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία της εγχώριας οικονομίας. Όπως ανακοινώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο δείκτης «τανκάν» της κεντρικής τράπεζας της Iαπωνίας αναρριχήθηκε στο –18 τον Ιούνιο από –38 το Μάιο. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί και ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Η έκθεση τανκάν ήταν καλή. Δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρηματικών στην (ιαπωνική) ενισχύεται», δήλωσε στο "Reuters" στέλεχος της CDIC IXIS Asset Management.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και των επιπτώσεων από την αστάθεια που παρατηρείται στη Wall Street. Η μετοχή της Sony υποχώρησε κατά 2,21%.

Πάντως, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Χάιτσο Τακενάκα, έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η οικονομική εξασθένηση στις ΗΠΑ θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας -που έχει ως κινητήριο δύναμη τις εξαγωγές- επισημαίνοντας ότι για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εγχώρια ζήτηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα