Τους συμβολαιογράφους επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εξαλειφθεί το φαινόμενο των συντάξεων - μαϊμού.
Βάσει του προγράμματος «Αριάδνη», το οποίο παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και θα εφαρμοστει από 01.01.2013, η άδεια γάμου, η άδεια ταφής όπως και κάθε οικογενειακή μεταβολή που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα απαιτεί συμβολαιογραφική πράξη.
Οι συμβολαιογράφοι θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να διακόπτεται άμεσα η καταβολή συντάξεων αν ο δικαιούχος έχει πεθάνει ή σε περίπτωση τέλεσης νέων γάμων.
Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «η πλημμελής μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος και των Ληξιαρχείων, η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων, που ήδη χειρίζονται ετησίως 2 εκατομμύρια εγγραφές, των Ασφαλιστικών Ταμείων και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθιστούν το σύστημα τυφλό και επιτρέπουν την παράνομη είσπραξη συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών». Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εκτός από τις συντάξεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται και μετά το θάνατο των δικαιούχων, υπάρχουν και άλλες πηγές διαρροών.
Συντάξεις χηρείας εξακολουθούν να εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με συντάξεις άγαμων θυγατέρων που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, οικογενειακά επιδόματα εξακολουθούν να καταβάλλονται σε διαζευγμένους που δεν έχουν πλέον την επιμέλεια. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση της νόμιμης διακοπής της σύνταξης, αυτή συχνά επέρχεται μετά τέσσερις μήνες, κάτι που στερεί από τα Ταμεία ρευστότητα που κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Με την εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται ότι τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το πρόγραμμα «Αριάδνη» θα κόψει το γόρδιο δεσμό της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Παράλογες και ακατανόητες» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, τις σημερινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Όπως εκτίμησε ο κ. Στρατούλης το πρόγραμμα «Αριάδνη» θα αυξήσει υπέρμετρα τη γραφειοκρατία, θα επιβαρύνει οικονομικά και θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες.
«Το πρόβλημα των συντάξεων που εξακολουθούν να χορηγούνται παράνομα δεν λύνεται με νέες οικονομικές επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση να χτυπηθούν τα πελατειακά κυκλώματα που το παράγουν και να εντοπιστούν και τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι«, πρόσθεσε. «Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ η μόνη πολιτική βούληση που διαθέτει είναι για να παίρνει σφαγιαστικά μέτρα σε βάρος του λαού», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνω από 90.000 συνταξιούχοι δεν απεγράφησαν
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν απογράφησαν περισσότεροι από 90.000 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ, κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ, καθώς και κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ.
Ειδικότερα, δεν απεγράφησαν:
- 52.189 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
- 33.960 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ
- 222 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ
- 4.753 δικαιούχοι κύριας σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ
Για όσους δεν απογράφησαν το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ενημερώνει ότι η φυσική καταγραφή θα επαναλειτουργήσει από 22 Οκτωβρίου 2012, με τους δικαιούχους σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ να καταγράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας. Οι δικαιούχοι θα παραλαμβάνουν ειδική Εντολή Πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων. Με τον ίδιο τρόπο, αλλά από τις 26 Οκτωβρίου, θα γίνεται η καταγραφή των δικαιούχων σύνταξης του ΤΑΠ-ΟΤΕ, όπως και η πληρωμή της σύνταξής τους.