Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2002 10:42

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.635,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,44%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.867,61 μονάδες με απώλειες 0,78% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Χetra DAX στις 4.324,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,32%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 blue chips υποχωρεί κατά 1,20% και βρίσκεται στις 3.024,09 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, ενώ η πλειονότητα των κλάδων δέχονται πιέσεις. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών με τον τίτλο της Nokia να υποχωρεί κατά 2,56%.

Ανάλογη πτώση (2,86%) σημειώνει και η μετοχή της Εnergis. Η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει προθεσμία έως τις 5 Ιουλίου να υπογράψει συμφωνία για την οικονομική της διάσωση διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη το ενεχόμενο της κατάρρευσης. Η επενδυτική εταιρεία Carlyle Group μαζί με την Apax πρόσφεραν για την εξαγορά 600 - 700 εκατ. στερλίνες, ενώ από την πλευρά της Energis ζητούνται περισσότερα χρήματα.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Siemens μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας "Handelsblatt", σύμφωνα με το οποίο η γερμανική εταιρεία δεν αναμένει ανάκαμψη στην αγορά συσκευών κινητής τηλεφωνίας τους επόμενους 18 μήνες. Η μετοχική τιμή της Siemens υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,41%.

Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη (7,13%) καταγράφει η μετοχή του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Vivendi βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» σε σχέδιο για την παραίτηση του επικεφαλής του γαλλικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης, Ζαν Μαρί Μεσιέ. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου θεωρούν τον κ. Μεσιέ υπεύθυνο για την σε ποσοστό 80% υποχώρηση της χρηματιστηριακής αξίας της Vivendi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα