Την ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος υπογράμμισε εκ νέου σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαμηνύει πάντως πως δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή» από τη μείωση του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.
«Δεδομένης ... της έλλειψης ανάπτυξης, δεδομένων των πιέσεων της αγοράς, δεδομένων των προσπαθειών που έχουν γίνει, χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος», είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ίδια είχε ταχθεί και χθες υπέρ της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, ενώ ζήτησε να μπει ένα φρένο στα μέτρα λιτότητας της Ευρωζώνης. Είναι αναγκαίο να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος, μέχρι το 2016, για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της κατά την απαίτηση των διεθνών πιστωτών της, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Δεν υπάρχει «εναλλακτική επιλογή» από τη μείωση του χρέους των κρατών της Ευρωζώνης, απάντησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από τη μείωση μεσοπρόθεσμα των χρεών των κρατών που είναι υπερβολικά υψηλά, κυρίως εννοείται για το ευρώ και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», είπε ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια συζήτησης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Εννοείται πως με ένα ενιαίο νόμισμα η πίεση στην ανταγωνιστικότητα είναι πολύ ισχυρή για όλες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας όμως πως αυτός δεν είναι λόγος να αρνηθούμε τη μείωση των ελλειμμάτων, διότι, όπως είπε, η ανεργία είναι επίσης μια «συνέπεια δημοσιονομικών πολιτικών οι οποίες δεν είναι σταθερές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάρνηση αυτού του στόχου το μόνο που πετυχαίνει είναι «να δημιουργεί σύγχυση και όχι εμπιστοσύνη».
«Σήμα κινδύνου» για το χρέος των ανεπτυγμένων κρατών
Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευτεί από τις πλούσιες χώρες και το οποίο, όπως είπε, πλησιάζει τα επίπεδα που φτάνει σε «καιρό πολέμου».
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτίμησε πως αυτό το «εμπόδιο» δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί παρά μόνο αν ακολουθήσουμε «έναν αυστηρό δρόμο».
«Το πιο μεγάλο εμπόδιο (για την ανάπτυξη) θα είναι αναμφίβολα η τεράστια κληρονομιά που αφήνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φτάνει τώρα κατά μέσο όρο το 110% (του ΑΕΠ) στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν επίπεδο σε καιρού πολέμου», είπε η κ. Λαγκάρντ, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το δημόσιο χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες πρόκειται να υπερβεί φέτος το 110% και το 2013 το 113%.
Η αντιμετώπιση αυτού του χρέους με μια υποτονική ανάπτυξη θα είναι «απίστευτα δύσκολη» και είναι απαραίτητο να βρεθεί «ο σωστός ρυθμός» μείωσης των ελλειμμάτων, υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ.