Συστάσεις Ρεν για ελαστικότητα ως προς την πολιτική λιτότητας

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012 11:26
UPD:17:44

Να επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, σε περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική ύφεση συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, από το Τόκιο.

«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της (δημοσιονομικής) εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω», σημείωσε ο Ρεν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ.

Τόνισε επίσης ότι μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη.

Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η αποτελεσματικότητά της πυροδότησε συζητήσεις στη διάρκεια της Συνόδου στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι έγινε πολλή συζήτηση για το θέμα αυτήν την εβδομάδα στο Τόκιο. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στην πραγματικότητα, αυτό που κάποιες φορές παρουσιάστηκε ως διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και ορισμένες χώρες έχει να κάνει με την αντίληψη κάθε πλευράς για το θέμα.

Την ίδια ώρα, ανοιχτός ως προς μία συζήτηση για το ρυθμό της μείωσης των χρεών των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά όχι επί της «αρχής» της, εμφανίστηκε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής της», δήλωσε ο Σόιμπλε, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο. «Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κ. Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό», διευκρίνισε ο Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, η οικονομική και νομισματική επιτροπή του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική των πλουσίων χωρών θα πρέπει είναι τέτοια που να ευνοήσει όσον το δυνατό την οικονομική ανάπτυξη. «Εχουν ανακοινωθεί σημαντικά μέτρα για την επίλυση της κρίσης, κυρίως στην Ευρώπη, όμως η αποτελεσματική και χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή τους είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», σημείωσε η Επιτροπή. Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή της για τις «σημαντικές προόδους» στην Ευρωζώνη, αν και όπως υπογράμμισε, είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε σήμερα από το Τόκιο ότι πιθανότατα θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η τραπεζική εποπτεία.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου του 2013, «αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου», τόνισε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να πάρει «ένα χρόνο και κάτι». «Πιστεύουμε ότι το νέο πλαίσιο θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2014», διευκρίνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα