Συνεχίζει τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ η οποία το απόγευμα του Σαββάτου ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα, υποστήριξε, φαίνεται να σημειώνει σιγά - σιγά πρόοδο όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις προσθέτοντας ότι πρέπει να επιμείνει στις συμφωνίες που έχει κάνει.
Η πρόοδος γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς από αυτό που φανταζόμασταν αλλά οφείλουμε να δώσουμε και άλλη μία ευκαιρία είπε η Μέρκελ και συνέχισε: «Ως φίλοι, πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια και υποστήριξη».
Η ίδια είπε ακόμα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, θα υπερασπιστεί το ευρώ απέναντι στα συμφέροντα των διεθνών οικονομικών παραγόντων της αγοράς, πολλοί από τους οποίους δεν ενδιαφέρονται για την επιτυχία της Ευρώπης και στοιχηματίζουν ότι η περιοχή δεν έχει την πολιτική βούληση να πετύχει.
Στο σημείο αυτό η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στο κόμμα της να δείξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα μέλη της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι Γαλλία και ΗΠΑ έκαναν το ίδιο για τη Γερμανία μετά το Δευτέρο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί μόνο εάν όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Νωρίτερα η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε εκπροσώπους του συλλόγου των Χριστιανοδημοκρατών φοιτητών, τόνισε την ανάγκη να εκπληρώσει η Αθήνα τις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στην ανάπτυξη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο το σωστό μίγμα υπομονής, «το οποίο κάθε φορά πρέπει να βρίσκεται πολιτικά», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη στερηθεί πολλά. Διευκρίνισε δε ότι, λόγω των αλληλεπιδράσεων εντός Ευρωζώνης, πρέπει και η Γερμανία να αποφασίζει με σύνεση.
Με αφορμή την απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη δραστηριοποίηση όσον αφορά την Ευρώπη. «Αξίζει να αγωνίζεται κανείς για την Ευρώπη», τόνισε, καθώς, όπως είπε, εκτός από τη διασφάλιση της ειρήνης, η συνύπαρξη των Ευρωπαίων εξυπηρετεί και την εδραίωση αξιών από τις χώρες-μέλη, όπως η παγκόσμια ελευθερία. Υπό αυτή την έννοια, όπως σημείωσε η καγκελάριος, ήταν καλό που έγιναν διαδηλώσεις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη και δεν πήγε γι’ αυτό στη φυλακή κανένας, που να προέβη σε βιαιοπραγίες. «Αυτό είναι ένα επίτευγμα», σημείωσε.
Η γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε από τους φοιτητές ακόμη και για την επιλογή της να φορέσει στην Αθήνα το ίδιο σακάκι, που είχε φορέσει στον αγώνα μεταξύ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας και του ελληνικού συγκροτήματος στο πλαίσιο του Euro το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν μου πέρασε καν από το νου. Σκέφτηκα ότι στην Αθήνα είναι ακόμη καλοκαίρι και είπα να μην πάρω κάτι από τη φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα. Έτυχε να είναι αυτό», απάντησε η κ. Μέρκελ.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει αν η έκθεση της τρόικας δείχνει πως υπήρξε πρόοδος ακόμα και αν διαπιστωθεί ότι δεν έγιναν αρκετά ή δεν υλοποιήθηκαν όσα αναμένονταν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική αρχή είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα της Ευρωζώνης και αυτή είναι η προυπόθεση για όλα τα άλλα καθώς, όπως είπε, δεν θα υπάρξει άνθρωπος που θα θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα αν γνωρίζει ότι σήμερα επενδύει σε ευρώ και αύριο θα πληρωθεί σε δραχμές.
Σε άλλη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, την Πέμπτη, ο κ. Σουλτς είχε τονίσει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα και την Ισπανία για να βάλουν ξανά σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να μην τους επιβληθεί άγρια λιτότητα.
Όπως παρατήρησε, οι δύο αυτές χώρες έχουν κυρίως ανάγκη από δέσμευση στο ευρώ, στρατηγικές επενδύσεις, αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, αλλά και από ελπίδα.
Απευθυνόμενος στους Γερμανούς αξιωματούχους που επικρίνουν έντονα τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι είναι επίσης προς το συμφέρον των πλούσιων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να μην δουν να καταρρέουν οι αγορές των εξαγωγών τους.