Υπέρ της αναθεώρησης της συνθήκης της Ε.Ε. ο Σόιμπλε

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 11:45
UPD:14:23

«Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης… Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία [της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη]», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το διορισμό ειδικού επιτρόπου στην Ευρωζώνη, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με διευρυμένες αρμοδιότητες επί των εθνικών προϋπολογισμών, εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο «υπερ-επίτροπος» αυτός θα πρέπει να αναλάβει μονομερή εξουσία λήψης αποφάσεων και να έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, επιστρέφοντάς τους, αν το χρέος και το έλλειμμα των εκάστοτε χωρών δεν αντιμετωπίζονται ορθά.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας προϋπολογισμός προβλέπει πολύ υψηλό έλλειμμα, ο επίτροπος θα έχει το δικαίωμα να τον απορρίπτει, αναγκάζοντας ουσιαστικά το κοινοβούλιο της χώρας που τον κατέθεσε να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις.

Με γνώμονα τη βαθύτερη ενοποίηση και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κρίνει ότι είναι αναγκαία μια τέτοια μεταρρύθμιση στο πλαίσιο της αναθεώρησης της συνθήκης της Ε.Ε. Όπως σημείωσε, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η οποία όμως εμφανίστηκε «κάπως πιο επιφυλακτική».

Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να συζητεί τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της συνθήκης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

«Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης... Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία [της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη]», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δικαίωμα ψήφου επί του συγκεκριμένου ζητήματος θα έχουν αποκλειστικά τα άμεσα ενδιαφερόμενα κράτη. Εάν, για παράδειγμα, αφορά ζητήματα της Ευρωζώνης, θα πρέπει να συνέρχονται οι βουλευτές των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ και όχι και των 27 μελών της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούριες. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς της Ευρώπης συνοψίζει τις προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, καταθέτοντας ένα συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα