Την απόλυτη ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θέλησε να αναδείξει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Χρειαζόμαστε τη δόση άμεσα, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία», ήταν η προειδοποίησή του.
Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ σε έντονα δραματικούς τόνους προέτρεψε τους βουλευτές να ανατρέξουν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων στο διαδίκτυο και να διαβάσουν ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. «Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα ζητάνε και άλλοι. Χρειαζόμαστε τη δόση άμεσα, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία. Πρέπει να βιαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στο αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση και εκτίμησε ότι αν τελικά γίνει δεκτό δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων μετά το 2014. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αν δεν παρουμε την επιμήκυνση, θα απαιτηθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ.
Νέες διαβουλεύσεις τρόικας - υπ. Εργασίας
Στο μεταξύ, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επέστρεψαν περίπου στις 15.00 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η τρόικα, οι συνομιλίες των οποίων είχαν διακοπεί λίγο πριν από τις 13.00.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, η συνάντηση διακόπηκε καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή, εξαιτίας των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται κυρίως στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, καθώς η ελληνική πλευρά εμμένει στη διατήρηση των τριετιών.
Από τους ξένους τεχνοκράτες πιο αυστηρή στάση φέρεται να τηρεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ διαλλακτικότεροι φέρονται ο Ματίας Μορς που εκπροσωπεί την Ε.Ε. και ο Κλάουζ Μαζούχ από την ΕΚΤ.
Οι απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για ανατροπές στα εργασιακά, καθώς και για απολύσεις στο Δημόσιο θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχουν στις 17.00 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη αντίστοιχα.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ εξακολουθούν να αντιτίθενται στις περαιτέρω αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χθες το απόγευμα πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες» και παρατήρησε πως «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δύο τρίτα».
«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους. Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως «βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας «να μην τα συζητήσει καθόλου, αλλά να τα παραπέμψει ευθέως στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς».
Είπε ακόμη πως ο κ. Κουβέλης θα τα απορρίψει, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι εκτός πεδίου συζήτησης και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά».
ΣΥΡΙΖΑ: Ανευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε ό,τι της ζητηθεί
Για άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε ό,τι της ζητηθεί κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αμφισβητεί «το δεδομένο και ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών» αλλά είναι τόσο δεσμευμένη στην εφαρμογή του, δίνοντας την ευκαιρία στην τρόικα να έχει ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, στόχος του μνημονίου δεν είναι η μείωση του δημόσιου χρέους αλλά η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους.
Χρυσή Αυγή: Δεν έχει όρια η υποταγή της συγκυβέρνησης
«Δεν έχει όρια η ανεπάρκεια και η υποταγή της συγκυβέρνησης» τονίζει η Χρυσή Αυγή, με αφορμή το αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο.
Οπως επισημαίνει, «ζητούν 4 χιλιάδες απολύσεις για να μας... σώσουν, αυτοί που με την πολιτική τους δημιούργησαν 1,5 εκατομμύριο ανέργους και διέλυσαν την εθνική μας οικονομία».
ΚΚΕ: Οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργάτες
«Το μόνο που συζητούν κυβέρνηση και τρόικα είναι πώς θα ληφθούν τα νέα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργάτες. Κόκκινη γραμμή για τους εργάτες και το λαό δεν έχουν και δεν μπορούν να αποκτήσουν τα κόμματα που λένε ναι στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και στην Ε.Ε.», σχολιάζει το ΚΚΕ.
Καλεί επίσης την εργατική τάξη να εμπιστευθεί την δύναμή της και να οργανωθεί, αλλά και να συμμετάσχει στην απεργία της 18ης Οκτωβρίου με το ΠΑΜΕ.