Τα ανοιχτά μέτωπα όσον αφορά στα νέα μέτρα και ιδίως οι ανατροπές που ζητεί η τρόικα στα εργασιακά βρίσκονται στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών κυβερνητικών εταίρων, που συναντώνται αυτή την ώρα στη Βουλή.
Επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση, που πραγματοποιείται λίγο πριν ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής, βρίσκονται τα «αγκάθια» που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως η κατάργηση των τριετιών, η μείωση των αποζημιώσεων και οι απολύσεις στο Δημόσιο.
Τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, οι οποίοι και αποχώρησαν από τη Βουλή λίγο μετά τις 19.00 για να μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος έλαβε σαφείς οδηγίες από τους τρεις αρχηγούς για το πώς θα διαχειριστεί τα θέματα που θέτουν οι επικεφαλής της τρόικας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει εμπλοκή και πως οι συνομιλίες συνεχίζονται.
Ωστόσο, ενδεικτικό των διαμετρικά αντίθετων απόψεων που διατυπώνονται ειδικότερα στο θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων είναι ότι κατά τις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπ. Εργασίας με την τρόικα νωρίτερα σήμερα, παρουσιάστηκε εμπλοκή, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να διακοπούν δύο φορές. Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του δεύτερου μνημνονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και, άρα, δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.
Από τους ξένους τεχνοκράτες πιο αυστηρή στάση φέρεται να τηρεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ διαλλακτικότεροι φέρονται ο Ματίας Μορς που εκπροσωπεί την Ε.Ε. και ο Κλάουζ Μαζούχ από την ΕΚΤ.
Σημείο αιχμής φαίνεται πως είναι η διατύπωση «a statutory minimum wage», στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του μνημονίου, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι το «a» είναι αριθμητικό και αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.
Στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ακόμα, ότι η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων απειλεί με κατάρρευση τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον κατώτερο μισθό.
Όσον αφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα ζητεί σύμφωνα με πληροφορίες τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από έναν έως τρείς μήνες, αντί έως έξι μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση.
Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ' αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, η ελληνική πλευρά προτείνει:
- Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.
- Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει, τέλος, και την πρόταση των δανειστών για την καταβολή «μπόνους» σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν εργασιακό βίο μεγαλύτερο των 20 χρόνων ή έχουν απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης.
Οι προτεινόμενες από την τρόικα αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις βρίσκουν αντίθετους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε χθες το απόγευμα πως «οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες» και παρατήρησε πως «το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δύο τρίτα».
«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους. Η δέσμη πάντως εργατικών μέτρων του Μαρτίου δεν μείωσε την ανεργία», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε ως «βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης» τις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας «να μην τα συζητήσει καθόλου, αλλά να τα παραπέμψει ευθέως στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς».
Είπε ακόμη πως ο κ. Κουβέλης θα τα απορρίψει, τονίζοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι εκτός πεδίου συζήτησης και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά».
Γ. Στουρνάρας: Αν δεν πάρουμε τη δόση άμεσα, θα πεθάνουμε από ασφυξία
Στο μεταξύ, την απόλυτη ανάγκη άμεσης εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θέλησε να αναδείξει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Χρειαζόμαστε τη δόση άμεσα, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία», ήταν η προειδοποίησή του.
Ειδικότερα, ο ΥΠΟΙΚ σε έντονα δραματικούς τόνους προέτρεψε τους βουλευτές να ανατρέξουν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων στο διαδίκτυο και να διαβάσουν ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. «Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που διεκδικούμε εμείς τα ζητάνε και άλλοι. Χρειαζόμαστε τη δόση άμεσα, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία. Πρέπει να βιαστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στο αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση και εκτίμησε ότι αν τελικά γίνει δεκτό δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων μετά το 2014. Αντιθέτως, πρόσθεσε, αν δεν παρουμε την επιμήκυνση, θα απαιτηθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Ελλάδα αναμένει μια θετική παράγραφο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, που να παροτρύνει το Eurogroup να καταβάλει τη δόση των 31,5 δισ. στις αρχές Νοεμβρίου.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Αδιανόητο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων
Για «αδιανόητο παιχνίδι» στις πλάτες των Ελλήνων εργαζομένων κάνει λόγο ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
«Εφόσον η κυβέρνηση δεν αντέχει να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για την πορεία των συνομιλιών, θα το κάνουμε εμείς. Η ελληνική πλευρά είναι κατ' αρχήν θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας, που απαιτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας», αναφέρει ο κ. Χαϊκάλης.
Προειδοποιεί επίσης την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών», καθώς, όπως λέει, «η οργή του λαού δεν θα έχει προηγούμενο».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ