Koντά σε συμφωνία με την τρόικα

Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά από το Βουκουρέστι
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 06:01
UPD:18:06

Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι.

«Είμαι σίγουρος ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να την πετύχουμε (τη συμφωνία) και να την πετύχουμε σύντομα, ώστε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», είχε δηλώσει την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μετά τη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Πρωθυπουργός είπε ότι η η Ελλάδα από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής: «Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω - σε μια ιστορία επιτυχίας».

ΕΛΚ
O Α. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ

O Α. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ

Tα ρεκόρ... Γκίνες

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα από μια «χαμένη υπόθεση» για μερικούς, εξελίσσεται σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς. «Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία: Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο... Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πάντως ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. «Αν ο πιο "αδύναμος κρίκος" αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο».

Δήλωση στήριξης αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δεν αναμένεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις γερμανού αξιωματούχου στο Reuters. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, αναμένεται να υπάρξει δήλωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, όπου θα αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνονται η κυβέρνηση και η τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα το συντομότερο, ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να έχουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης όλα τα απαραίτητα στοιχεία στη διάθεσή τους για τη λήψη συνολικής απόφασης.

Ωστόσο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών, αξιωματούχων της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του ΔΝΤ για τα επιμέρους ζητήματα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης και κυρίως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το θέμα της βιωσιμότητας είναι και το μεγαλύτερο «αγκάθι» λόγω της επιμονής του ΔΝΤ για περαιτέρω «κούρεμα», ενώ από την άλλη οι Ευρωπαίοι στην παρούσα φάση επιδιώκουν την αναβολή της εξέτασής του για αργότερα. Θέλουν δηλαδή το «πακέτο» για την Ελλάδα να περιοριστεί σ' αυτή τη φάση μόνο στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα