Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση γιγαντιαίων διαστάσεων και γι' αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.
Tα παραπάνω εκτιμούν οι ειδικοί του ελβετικού ινστιτούτου Prognos ΑG, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann με θέμα το κόστος και τις επιπτώσεις ενός αποκαλούμενου Grexit.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ενέχει τον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής, ακόμα και διεθνούς ανάφλεξης και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση», επισημαίνεται στην έκθεση. «Στην τωρινή κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε μια ανάφλεξη», δήλωσε ο Aart de Geus, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann.
Το ελβετικό ινστιτούτο υπολογίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα κοστίσει στη χώρα μας συνολικά 164 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα δημιουργούσε παράλληλα πιέσεις και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης - την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμα και την Ιταλία - να βγουν από το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρει η έρευνα, θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μια δραματική διεθνή ύφεση».
«Οι 42 σημαντικότερες οικονομίες θα υφίσταντο συνολικές οικονομικές ζημίες ύψους 17,2 τρισ. ευρώ (στο χειρότερο πιθανό σενάριο)», σύμφωνα με το Ίδρυμα.
Για τη Γερμανία το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπολογίζεται σε 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ζημιές 64 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαγραφή απαιτήσεων του ιδιωτικού, αλλά και του γερμανικού δημοσίου τομέα.
Η υπόθεση εργασίας στα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν ότι οι δημόσιοι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ένα κούρεμα των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας κατά 60%. Επιπλέον θεωρήθηκε ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα ήταν κατά 50% υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.
Πηγές: Reuters, Deutsche Welle