Τρόικα: Συμφωνία στα περισσότερα βασικά μέτρα

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 09:24
UPD:15:38

Σε συμφωνία για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων, που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης, κατέληξαν οι ελληνικές αρχές και η τρόικα.

Σε συμφωνία για τα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων, που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης, κατέληξαν οι ελληνικές αρχές και η τρόικα, η οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη χώρα.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν χθες, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επίσκεψης διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι συνομιλίες για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Μιλώντας νωρίτερα χθες στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα.

«Είμαι σίγουρος ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να την πετύχουμε (τη συμφωνία) και να την πετύχουμε σύντομα, ώστε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», είχε δηλώσει την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, μετά τη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής: «Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω - σε μια ιστορία επιτυχίας».

ΕΛΚ
O Α. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ

O Α. Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ

Tα ρεκόρ... Γκίνες

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα από μια «χαμένη υπόθεση» για μερικούς, εξελίσσεται σε ένα ελπιδοφόρο σύμβολο για πολλούς. «Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία: Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια. ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο... Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε πάντως ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, ωστόσο εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. «Αν ο πιο "αδύναμος κρίκος" αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε ειδικό λογαριασμό η επόμενη δόση;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ σε έναν ειδικό, δεσμευμένο λογαριασμό.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, η κυβέρνηση Μέρκελ προκρίνει τη λύση ενός ειδικού λογαριασμού, με αυστηρότερους ελέγχους εκ μέρους των Ευρωπαίων, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η ελληνική κυβέρνηση.

Συνεπώς η Αθήνα δεν θα μπορεί να δαπανά τα χρήματα αυτά κατά το δοκούν και οι καταβαλλόμενοι πόροι θα προορίζονται πρωτίστως για την αποπληρωμή των δανείων, δηλαδή των τόκων και των χρεολυσίων. Έτσι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι των διεθνών πιστωτών της χώρας. Τα όποια χρηματοδοτικά κενά θα πρέπει να καλύπτονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η ιδέα, που δεν είναι καινούρια, υποστηρίζεται και από τη Γαλλία. Στόχος του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού είναι αφενός να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου να διατηρηθούν παράλληλα οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συνέχιση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα