Τουρκία: Δίωξη διεθνούς φήμης πιανίστα για προσβολή του Ισλάμ

Δικάζεται για σχόλιά του κατά των ριζοσπαστών ισλαμιστών στο twitter
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 17:25
UPD:17:26
REUTERS

Για «προσβολή των μουσουλμανικών αξιών» και «υποκίνηση μίσους» βρέθηκε ενώπιον της τουρκικής Δικαιοσύνης ο παγκόσμιας φήμης Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι.

Αφορμή αποτέλεσαν περιπαικτικά σχόλιά του για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές στο twitter, γεγονός το οποίο επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για ζητήματα κοσμικότητας και θρησκευτικής ελευθερίας στη γειτονική χώρα.

Ο Σάι, ο οποίος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, σημείωσε ότι εξεπλάγη από το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί μπροστά σε δικαστήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Απορρίπτοντας αίτηση να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκασή της για τις 18 Φεβρουαρίου του 2013.

Η αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στο διάσημο καλλιτέχνη είναι φυλάκιση 18 μηνών, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αναμένεται να επιβληθεί με αναστολή.

Ένα από τα σχετικά σχόλια του Σάι στο twitter, τον περασμένο Απρίλιο, ανέφερε: «Δεν ξέρω εάν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά όπου απαντάται ένας ανύπαρκτος, κατεστραμμένος, κλέφτης ή ηλίθιος, πάντα είναι ισλαμιστής».

Δεκάδες υποστηρικτές του πιανίστα συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια με πλακάτ, ένα από τα οποία καλούσε το κυβερνών, ισλαμικού προσανατολισμού, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να «αφήσει ήσυχους τους καλλιτέχνες».

Από την πλευρά του, ο Έγκεμεν Μπαγκίς, Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, εκφράστηκε υπέρ της απόσυρσης των κατηγοριών ενάντια στον Σάι, κάνοντας λόγο για σεβασμό στο δικαίωμα στη διαδικτυακή «φλυαρία».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, άσκησε κριτική στον πιανίστα για προσβολή «της πίστης και των αξιών των ανθρώπων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα