Ν. Αφρική: Έληξε η απεργία σε ορυχείο της Gold Fields

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε άλλα ορυχεία
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 18:29

Την λήξη της απεργιακής τους κινητοποίησης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε ορυχείο της Gold Fields στη Νότια Αφρική.

Την λήξη της απεργιακής τους κινητοποίησης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε ορυχείο της Gold Fields στη Νότια Αφρική, και ενώ ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε απολύσεις 1.500 απεργών.

Δε συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τους μεταλλωρύχους που εργάζονται για την Anglo American Platinum, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής πολύτιμων μετάλλων στον πλανήτη, καθώς μετά από ένα μήνα απεργίας, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα σημάδια εκτόνωσης της κατάστασης.

Με τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση να καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, οι εταιρείες σκλήρυναν την στάση τους και εξέδωσαν τελεσίγραφα προς χιλιάδες απεργούντες, γεγονός το οποίο σε μερικές περιπτώσεις οδήγησε σε υποχώρηση.

Περίπου 11.000 μεταλλωρύχοι, στους οποίους είχε ξεκαθαριστεί ότι θα έπρεπε να επιστέψουν στην εργασία τους το αργότερο έως χθες Πέμπτη, επέστρεψαν τελικώς μετά από ένα μήνα στα πόστα τους στο ορυχείο KDC West. Στο συγκεκριμένο ορυχείο, εργάζονταν και οι 1.500 απολυμένοι.

Στο ορυχείο KDC East, 8.500 μεταλλωρύχοι θα πρέπει να παρουσιασθούν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλιώς θα χάσουν τις δουλειές τους.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι έχουν απολυθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεπερνά τις 15.000, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι το υψηλό κόστος για την εκπαίδευση αντικαταστατών θα οδηγήσει τις εταιρείες να τους επαναπροσλάβουν.

Ο αριθμός των απεργών, οι οποίοι συνήθως απέχουν από την εργασία τους παράνομα, δεδομένου ότι η απεργία δε γίνεται με όχημα τα αναγνωρισμένα από το κράτος συνδικάτα, ξεπερνά τις 35.000, ωστόσο περίπου τόσοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους.

Σχεδόν 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ταραχές σχετικές με τα ορυχεία από τον περασμένο Αύγουστο, μεταξύ αυτών και οι 34 που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά κοντά στο ορυχείο της Lonmin στη Μαρικάνα, στο πλέον αιματηρό περιστατικό βίας αυτού του είδους, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του απαρτχάιντ το 1994.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα