Κάτω από τα 98 σεντς το ευρώ

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2002 13:03

ΠΤΩΤΙΚΑ για τρίτη συνεχόμενη μέρα κινείται το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καθώς φαίνεται να υπερισχύει η άποψη ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας θα είναι ταχύτερος έναντι εκείνου της ευρωζώνης.

Στις 12:50 ώρα Ελλάδος, στην αγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 97,95 σεντς έναντι 98,12 σεντς στις 10:05 και 98,62 σεντς αργά χθες το βράδυ. Λίγο μετά τις 12 μ. το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 97,87 σεντς, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ημερών. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 98,38 σεντς ανά ευρώ.

«Εάν εξετάσουμε τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα έναντι της Ευρώπης», δήλωσε στο "Bloomberg" στρατηγικός αναλυτής στην Credit Agricole Indosuez.

Σύμφωνα με έρευνα του παραπάνω ειδησεογραφικού πρακτορείου, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 17:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να δείξουν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ σημείωσαν το Μάιο αύξηση κατά 0,5%.

Αντιθέτως, οι αντίστοιχες παραγγελίες στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 0,2%. Τα στοιχεία για τις παραγγελίες στις γερμανικές βιομηχανίες θα ανακοινωθούν αύριο.

Παράλληλα, οι χρηματιστές ρευστοποιούν μακροπρόθεσμες θέσεις στο ενιαίο νόμισμα εν όψει της πολυήμερης αργίας που ακολουθεί στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αγορές θα είναι κλειστές την Πέμπτη για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, ενώ πολλοί χρηματιστές και ακόμη περισσότεροι επενδυτές πιθανότατα θα λείψουν και την Παρασκευή μετατρέποντας τη μονοήμερη αργία σε τετραήμερη.

«Ο κόσμος προσπαθεί απεγνωσμένα να απεγκλωβισθεί από τις μακροπρόθεσμες θέσεις στο ενιαίο νόμισμα, εξηγεί ο Ρον Σίμπσον, αναλυτής στην S&P MMS, προσθέτοντας ότι το ευρώ θα επιστρέψει δριμύτερο έχοντας αποτύχει να φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου την προηγούμενη Παρασκευή.

Τέλος, φόβοι για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εθνικής εορτής δεν είχαν αντίκτυπο στο αμερικανικό νόμισμα χθες επειδή η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αυτή την πιθανότητα. «Εάν δεν συμβεί τίποτε, τότε το δολάριο θα ενισχυθεί σημαντικά,» εκτιμά ο Χιού Γουόλς, της Fortis USA.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα