Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2002 14:13

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ με το πέρασμα της ώρας οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών, οι οποίοι βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2001.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.455,9 μονάδες μειωμένος κατά 2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.643,91 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,46% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.123,46 μονάδες με απώλειες 1,73%.

Η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος αποδίδεται στις ενδείξεις για πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, καθώς και στις φήμες που κυκλοφόρησαν και οι οποίες έκαναν λόγο για λογιστικές παρατυπίες από πλευράς Vodafone.

Παρά το ότι η βρετανική εταιρεία έσπευσε να χαρακτηρίσει άμεσα ως αβάσιμες τις παραπάνω πληροφορίες, η μετοχή της υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5,23% και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Το γεγονός αυτό αντανακλά τους φόβους των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο τα επιχειρηματικά σκάνδαλα, τα οποία εδώ και καιρό πλήττουν τις ΗΠΑ, να επεκταθούν και στην Ευρώπη.

Το χθεσινό δημοσίευμα της "Le Monde" σχετικά με τις λογιστικές πρακτικές του γαλλοαμερικανικού ομίλου Vivendi Universal υπονόμευσε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του και προκάλεσε σημαντική πτώση στις μετοχικές τιμές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή μικροεπεξεργαστών μετά τις ανησυχίες που προκάλεσε η νέα προειδοποίηση της αμερικανικής εταιρείας Advanced Micro Devices Inc.

H παραπάνω εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της δεν θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. δολ., ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχε προβεί στην εκτίμηση ότι θα κυμανθούν μεταξύ 620 εκατ. δολ. και 700 εκατ. δολ.

Η μετοχή της γερμανικής ομοειδούς εταιρείας Infineon Technologies υποχωρεί κατά 7,42%.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τη μετοχή της Alcatel να υποχωρεί κατά 17%. H εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι στην τρέχουσα χρήση θα εμφανίσει ζημίες. Η μετοχή της Nokia σημειώνει πτώση κατά 2,54%, ενώ σε αρνητικό έδαφος πέρασε πριν από λίγο και ο τίτλος της France Telecom. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της Ericsson, η οποία εξακολουθεί να κινείται ανοδικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα