Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, με τους φορείς της αγοράς να κάνουν λόγο για μη σύννομο τρόπο τιμολόγησης.
Σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ) προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή υπογραμμιζόταν ότι «σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να αποκατασταθεί ο σωστός και σύννομος τρόπος τιμολόγησης (όπως αυτός περιγράφεται στο νόμο και την υπουργική απόφαση) οι εταιρείες θα αδυνατούν από Δευτέρα να τιμολογήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα διότι αυτό θα φέρει ανατροπή του ευρωπαϊκού και όχι μόνο συστήματος τιμών (Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για ευρωπαϊκές και άλλες χώρες)».
Επισημαινόταν ακόμη πως «οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουν την πολιτεία στην προσπάθειά της να εξορθολογήσει περαιτέρω το φαρμακευτικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να τηρηθούν:
- Ο σεβασμός της διαδικασίας που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
- Καμία τιμή (on - patent και off - patent προϊόντος) να μην είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Οι τιμές των γενοσήμων προϊόντων να προσδιοριστούν στο 80% της τιμής του off - patent προϊόντος.
- Ο σεβασμός της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και πατέντας.
Στο θέμα παρενέβη τη Δευτέρα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος σημειώνει πως σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμολογούν και συνεπώς δεν εφοδιάζουν την αγορά με όσα φάρμακα έχουν παραμείνει στην Ελλάδα. Αιτία, όπως τονίζει, «είναι το μεγάλο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το νέο δελτίο τιμών – φάντασμα, το οποίο ανακοινώνεται και αναιρείται τόσο συχνά τις τελευταίες 3 ημέρες, που καταντά ανέκδοτο».
Ο ΦΣΑ υπογραμμίζει πως «οι πειραματισμοί εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού πρέπει να λάβουν τέλος». «Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα η διαπραγμάτευση Υπουργείου και φαρμακοβιομηχανίας που γίνεται πίσω από τις κουρτίνες» καταλήγει.