ΥΠΟΙΚ: Αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει ο κόσμος

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 15:29
UPD:17:51

«Αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής (φωτογραφία αρχείου).

Νέα δραματική προειδοποίηση για την ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. «Αν δεν πάρουμε τη δόση, θα πεινάσει ο κόσμος», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Επί τάπητος στη συνεδρίαση τέθηκε η διάταξη που αφορά την πλήρη αποκρατικοποίηση των στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, η οποία προκαλεί ενδοκυβερνητικές αναταράξεις, καθώς βρίσκει αντίθετη τη Δημοκρατική Αριστερά.

Στη δεύτερη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε την πρόταση του Πάρη Κουκουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ) να συζητηθεί η κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, όπως επίσης και τη θέση της ΔΗΜΑΡ, ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρεί τον στρατηγικό έλεγχο των ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται φυσικούς πόρους.

«Η ρύθμιση δεν διασφαλίζει την κυριότητα του Δημοσίου στα δίκτυα - στους σταθμούς της ΔΕΗ, στο φράγμα του Μόρνου, στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης και στα λιμάνια», ανέφερε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη. Διετύπωσε παράλληλα σειρά αντιρρήσεων σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης και ζήτησε τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου που να εναρμονίζει τις κατά τόπους επενδύσεις με τις διαδικασίες του υπουργείου Περιβάλλοντος.

«Ναι στην ενημέρωση - αλλά το να εγκρίνεται ξεχωριστά η κάθε αποκρατικοποίηση, είναι τεράστιο λάθος», παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας. «Δεν πρέπει να εισαγάγουμε διατάξεις που εμποδίζουν τις αποκρατικοποιήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για την είσπραξη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η διάταξη για τις ΔΕΚΟ υπερψηφίστηκε τελικά από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ελάχιστο το ποσό που θα «πέσει» στην αγορά

«Συμφωνούμε με την δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «χωρίς τη δόση θα πεινάσει κόσμος». Προφανώς όμως εννοεί τους δανειστές και τους τραπεζίτες γιατί ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σκληρά και υποφέρει από το μνημόνιο εδώ και καιρό», σχολίασε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Επισήμανε ακόμη ότι από τα 31,5 δισ. ευρώ της δόσης του δανείου το ποσό που θα «πέσει» στην αγορά θα είναι ελάχιστο, αφού, όπως είπε, τα κεφάλαια της δόσης θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και την εξόφληση εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

KKE: Ψεύτικες ελπίδες και τρομοκρατικά διλήμματα

Για «τρομοκρατικά διλήμματα» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

«Η κυβέρνηση καταφεύγει στις χιλιοειπωμένες ψεύτικες ελπίδες και τρομοκρατικά διλήμματα και με θράσος απαιτεί από το λαό να σκύψει το κεφάλι και, κυριολεκτικά, να πεινάσει για να μην ζημιωθούν από την κρίση αυτοί που τον ληστεύουν, το ελληνικό και ξένο μεγάλο κεφάλαιο», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα