Στη Rosneft το 50% της BP στην TNK-BP

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 16:07
UPD:16:19

Στην εξαγορά του 50% της BP στην κοινοπραξία TNK-BP συμφώνησε να προχωρήσει η Rosneft, έναντι τιμήματος περίπου 26 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Στην εξαγορά του 50% της BP στην κοινοπραξία TNK-BP συμφώνησε να προχωρήσει η Rosneft, έναντι τιμήματος περίπου 26 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία προχωρά ρωσική εταιρεία.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η βρετανική εταιρεία πετρελαιοειδών θα πωλήσει τη συμμετοχή της στη Νο3 παραγωγό πετρελαίου της Ρωσίας, λαμβάνοντας ποσό 17,1 δισ. δολαρίων σε μετρητά καθώς και ποσοστό 12,8% στη Rosneft.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης πως η BP θα επανεπενδύσει 4,8 δισ. δολάρια στις κρατικές μετοχές της Rosneft, αποκτώντας εν τέλει ποσοστό 19,75% και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ρωσικής εταιρείας.

Η πώληση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία που συνάπτει η BP εδώ και 13 χρόνια και την πιο αποφασιστική κίνηση του διευθύνοντος συμβούλου Μπομπ Ντάντλεϊ προς την κατεύθυνση του ανασχηματισμού της εταιρείας μετά την υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

REUTERS

Εν τω μεταξύ, αποκτώντας τον έλεγχο της TNK-BP, η Rosneft θα καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα