Από το 2013 το Εθνικό Σύστημα για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Προμήθειες

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012 21:25
UPD:21:33

O Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness» τόνισε τη σημασία των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής στην οικονομία.

Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται το Εθνικό Σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Προμήθειες και τίθεται σε εφαρμογή, πιλοτικά, από τον Ιανουάριο του 2013, ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στην εκδήλωση με τίτλο «Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΑΓΟΡΑ) τίθεται σε λειτουργία σε τρεις φάσεις, με ημερομηνία έναρξης το Νοέμβριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε τη σημασία των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής στην οικονομία, τονίζοντας πως έχουν τεθεί ως προτεραιότητες η νέα «Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική» σε δύο άξονες, τις «προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές» και τις «καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες».

Όπως είπε, είναι καιρός στην Ελλάδα να αφήσουμε πίσω τη «σοβιετικού τύπου νοοτροπία», όπου το κράτος είναι κυρίαρχος των πάντων και να του προσδώσουμε το ρόλο που του αναλογεί, δηλαδή το ρόλο του συντονιστή και όχι του διαχειριστή.

Επιπλέον πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός είναι η ηλεκτρονική παρακολούθηση των 181 υψηλής προτεραιότητας έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών, έργο το οποίο θα παραδοθεί προς χρήση σταδιακά την περίοδο 2013-2014. Ακολούθως, με αυτό συνδέεται και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Για την ενίσχυση της καινοτομίας, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις ακόλουθες δράσεις:

- Αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων με απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία μηχανισμού που θα δίνει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας (κλαδική προσέγγιση).

- Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το venture capital. Το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας έχει ήδη επενδύσει σε περισσότερες από 50 ελληνικές επιχειρήσεις, σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Χάρη στο πρόσφατα συσταθέν «Ταμείο Καινοτομίας» του ΤΑΝΕΟ, κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Το συνολικό κεφάλαιο του Ταμείου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά. Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργείου και του EIF, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη δημιουργία νέων επενδυτικών κεφαλαίων σποράς για τις σύγχρονες τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής. «Εκτίμησή μας είναι πως μπορεί σύντομα να έχουμε θετικά αποτελέσματα» σχολίασε ο υπουργός.

- Προώθηση της κουλτούρας της καινοτομικής επιχειρηματικότητας με τακτικούς διαγωνισμούς αριστείας, που σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οι νέοι επιστήμονες να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε πράξη.

- Σύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας και της παραγωγής με άμεση αξιοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα