Υπεραμύνεται του προγράμματος αγοράς ομολόγων ο Ντράγκι

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 17:00
UPD:19:13

«Το πρόγραμμα ΟΜΤ δεν θα οδηγήσει σε συγκαλυμμένες χρηματοδοτήσεις των κυβερνήσεων, το ΟΜΤ δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη δυνατότητα απεριόριστων αγορών κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, υπό σαφείς όρους, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πληθωρισμό, ούτε θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του ιδρύματος.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρός της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ενώπιον των γερμανών βουλευτών αντικρούοντας τις κατηγορίες πως το λεγόμενο ΟΜΤ αποτελεί έμμεση αναχρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης και τροφοδοτεί πληθωριστικές πιέσεις.

«Το πρόγραμμα ΟΜΤ δεν θα οδηγήσει σε συγκαλυμμένες χρηματοδοτήσεις των κυβερνήσεων, το ΟΜΤ δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», σημειώνει ο κ. Ντράγκι. Διαβεβαιώνει επίσης πως «το ΟΜΤ δεν πρόκειται να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για τους φορολογουμένους στην ζώνη του ευρώ. Το ΟΜΤ δεν θα οδηγήσει σε πληθωρισμό».

Αντιθέτως, προσθέτεει, οι παρεμβάσεις με βάση το πρόγραμμα «είναι σχεδιασμένες κατά τρόπον ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στους επενδυτές πως οι φόβοι τους για το ευρώ είναι αβάσιμοι».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα