Νέα σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τα μέτρα

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012 18:40
UPD:20:55

Νέα ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα προς ψήφιση μέτρα.

Στις σημερινές διαβουλεύσεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας, θα ενταχθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και οι αλλαγές στα εργασιακά.

Η ψήφισή του αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ όσο και για την επιμήκυνση του πρόγραμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεμότητες έως την Τετάρτη, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με μοναδικό αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έχει γίνει μεγάλη πρόοδος με τα 89 προαπαιτούμενα. «Αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των ανατροπών στον ιδιωτικό τομέα, για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί μέχρι εξάντλησης όλων των περιθωρίων τη χρυσή τομή, ώστε να συναινέσει η Δημοκρατική Αριστερά.

Νοβότνι: Δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει η απόφαση για επιμήκυνση

Πολιτική απόφαση για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος σύντομα θέλει ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι. «Πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει, διότι στα μέσα Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμές», είπε σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια και προειδοποίησε ταυτόχρονα για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδός της από την Ευρωζώνη.

Ο Νοβότνι θεωρεί πως στο τέλος η πολιτική δεν θα διακινδυνεύσει μια κατάρρευση και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η βοήθεια προς την χώρα μας, διότι «εναλλακτική επιλογή θα ήταν μόνον η κατάρρευση».

Για το λόγο αυτό υποστήριξε ότι είναι σκόπιμο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος. Ο αυστριακός τραπεζίτης ανέφερε ακόμη πως και η ίδια η χώρα μας θα πρέπει να συμβάλει από την πλευρά της, προσθέτοντας πως «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει κάνει ήδη πολλά, όπως για παράδειγμα στο θέμα του ελλείμματος που μειώθηκε σημαντικά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα